Прогулянки у нацистському бункері. Огляд комп’ютерної гри Paradise Lost

22 квітня 2021, 21:24

Симулятор ходьби — ігрова категорія, основоположником якої стала Dear Esther. Цей проєкт вийшов ще в 2008 році і мав експериментальну концепцію. Він пропонував примітивний геймплей, але компенсував це глибокою драматичною історією.

Слідом за Dear Esther почали з’являтися й інші симулятори ходьби. Деякі з них, наприклад, Firewatch і What Remains of Edith Finch, робили спроби доопрацювати базову концепцію. Їх творці намагалися приховати геймплейну бідність за різноманітністю ситуацій і активною взаємодією головного героя з оточенням. І цей підхід вітався як критиками, так і аудиторією.

Але в той же час багато студій хотіли повторити успіх Dear Esther лобовим копіюванням. Вони створювали красиве оточення, рудиментарний ігровий процес і історію, яка повинна утримувати користувачів перед екранами моніторів або телевізорів. По суті, це ва-банк при хиткій роздачі, адже якщо розповідь виявиться слабкою, то проєкт приречений на провал.

Заручником описаної вище ситуації стала новинка в особі Paradise Lost від студії PolyAmorous і видавництва All in! Games. Ми в НВ вже пройшли гру і готові розповісти, чому її можна назвати прикладом поганого симулятора ходьби.

Paradise Lost (Фото: PolyAmorous)
Paradise Lost / Фото: PolyAmorous

Удвох у величезному бункері

Paradise Lost малює перед користувачами антураж альтернативної історії, де Друга світова війна тривала на двадцять років довше. Закінчилася вона лише після запуску численних ядерних боєголовок, які понівечили Землю. Внаслідок вибухів Європа була майже повністю спалена.

Сюжет гри починається в 1980 році, коли бойові дії вже припинилися. Головний герой — дванадцятирічний хлопчик Шимон, який вирушив досліджувати покинутий нацистський бункер «Гезельшафт» на території Польщі. Всередині він сподівається знайти інформацію про людину з фотографії, що дісталася йому від недавно померлої матері. Хлопця жене в спину самотність, тому він без зайвих сумнівів пробирається на секретний об'єкт.

Після півгодинної подорожі відсіками «Гезельшафту» Шимон дізнається, що в бункері є ще одна людина — молода дівчина, яка замкнена в пункті управління. Її поява — чи не найбільш емоційний і радісний момент у Paradise Lost. Ця незнайомка може бачити головного героя через камери і спілкуватися з ним у місцях, де встановлені спеціальні мікрофони. Коментарі дівчини сприяють розвитку сюжету і роблять шлях Шимона трохи веселішим. З нею також пов’язаний головний поворот історії, ось тільки він не стане одкровенням для тих, хто буде читати записки і помічати дрібниці. Розробники чогось залишили недвозначні натяки на те, що станеться ближче до фіналу. В результаті гравці зрадіють появі конфлікту між персонажами, але розчаруються через передбачуваність розв’язки. Наявність декількох кінцівок теж не виходить записати до плюсів, адже вони цілком залежать від двох рішень у останній сцені.

Paradise Lost (Фото: PolyAmorous)
Paradise Lost / Фото: PolyAmorous

Сценарні проблеми

Відверто кажучи, крім діалогів з незнайомкою і загострення пристрастей в фіналі, немає причин хвалити основну сюжетну лінію Paradise Lost. Зате приводів критикувати її більш ніж достатньо. Почнемо з головного героя, якого майже ніяк не розкрили. Шимон здається дурним, безрозсудним і беземоційним хлопчиськом, який у свої дванадцять років не усвідомлює небезпеки післявоєнного світу. Асоціювати себе з ним вкрай складно, а тому залучення в історію починає кульгати.

Відносини головного героя з матір'ю зім'ято подані у флешбеку. А момент, де Шимон зібрався залишити притулок і хвору матір, і зовсім виглядає суцільним непорозумінням. Хлопець ніяк не мотивує свій вчинок, через що зрозуміти і прийняти цей сюжетний хід просто неможливо.

Схожі проблеми з логікою спостерігаються ще в декількох епізодах оповідання. Наприклад, PolyAmorous вирішила не пояснювати, як Шимон дізнався про секретний нацистський бункер, який розташований під землею. А одна з розмов про людину з фотографії знову змусить користувачів дивуватися. Адже Paradise Lost — це гра зі сценарієм на чотири години. Схожі недоліки ще можна пробачити якийсь розгалуженій RPG, але ніяк не короткому симулятору ходьби, якому, крім розповіді, більше нічого запропонувати.

Втрачений потенціал

Паралельно з основною історією Paradise Lost намагається розкрити дві побічні сюжетні лінії. перша присвячена «Гезельшафту» і аморальному нацистському проєкту в стінах бункера. Коли дізнаєшся про його суть, то стає трохи не по собі.

А друга лінія розповідає про польських партизанів і майбутній розкол у їх рядах. Спочатку вони спільними зусиллями відвоювали «Гезельшафт» у нацистів, але потім в армії сформувалися два табори зі своїми лідерами і протилежними поглядами. І ось цей сюжет набагато цікавіше основної історії. Саме його потрібно було показати в грі, щоб Paradise Lost стала таким собі аналогом або навіть духовним спадкоємцем серії Metro. Тим більше що побічну лінію з польськими партизанами добре продумали.

Замість цього, всі другорядні сюжети розкриваються через записки, спеціальні термінали і звукові контейнери. Тобто користувач, який не захоче читати полотно тексту кожні п’ять або десять хвилин, майже нічого не дізнається про додаткові історії — лише обривчасті відомості з діалогів між Шимоном і незнайомою дівчиною. PolyAmorous могла хоча б візуалізувати окремі фрагменти розповіді про польських партизанів на манер The Vanishing of Ethan Carter, але розробники обрали записки і втратили потенціал сценарію Paradise Lost.

Красиво, але порожньо

Ось хто точно старався з команди PolyAmorous, так це художники і дизайнери оточення. Ретрофутуристичний нацистський бункер рясніє деталями і розмаїттям локацій. Тут є і лабораторія, і ресторани для заможних людей, і вокзал, і навіть місцевість, яка нагадує віддалене гірське село. А іноді через оточення розробники намагаються доповнити побічні історії подробицями, що не можна не вітати.

Однак навіть у цьому аспекті виявилася проблема. Якщо користувач не захоче шукати записки, то мотивація досліджувати локації просто зникне. Для мене апогеєм описаної проблеми став момент в середині проходження, коли я виявив секретну кімнату. Зазвичай в них ховають корисні предмети і відсилання, але в Paradise Lost — це просто чергове порожнє приміщення. Через такий підхід бажання відволікатися на вивчення локацій швидко зникає.

Paradise Lost (Фото: PolyAmorous)
Paradise Lost / Фото: PolyAmorous

Геймплей відійшов погуляти

Описувати геймплей свіжого проєкту PolyAmorous довго не доведеться. Головний герой вміє ходити, бігати і взаємодіяти з окремими предметами. На цьому механіки закінчуються, і я зараз не жартую. Ніяких головоломок в Paradise Lost немає, а найцікавіші ігрові моменти зводяться до пошуку ключів і важелів, щоб відкрити чергові двері. Розробники навіть не спробували створити різноманітність геймплейних ситуацій, додати загадки і елементи point-and-click або припудрити бідний ігровий процес активною взаємодією з оточенням.

Більш того, PolyAmorous посилила плачевну ситуацію повсюдними скриптовими сценками. Вони включаються кожен раз, коли головний герой повинен кудись зістрибнути або залізти. Це дуже невдале рішення, яке в корені обрубує залучення в геймплей.

А останнім цвяхом у кришку труни стає технічне виконання. Огидна оптимізація, вильоти, баги геометрії, місцями неправдоподібні тіні — ось лише частина з помічених мною проблем. Ближче до середини проходити Paradise Lost стало фізично складно, оскільки кожні кілька секунд кадрова частота падала до непристойно низьких значень. Картинка буквально «заїкалися», через що в списку розчарувань утворився черговий пункт.

вердикт
5 / 10

Думаю, з тексту всім стало зрозуміло, що Paradise Lost — це прохідний проєкт з купою значущих проблем. Він може сподобатися лише тим, хто не чекає глибокої історії, готовий читати записки і красуватися порожніми локаціями з відмінним дизайном. Навряд чи серед геймерів знайдуться люди з настільки дивними смаками. А якщо вже захотілося зануритися в який-небудь симулятор ходьби, то на ринку є набагато більш гідні твори, навіть крім уже названих Firewatch і What Remains of Edith Finch.