Зламай собі голову. Огляд фантастично красивої гри-головоломки Maquette

5 березня 2021, 21:02

Рекурсією називають ситуацію, коли об'єкт вважається частиною самого себе. Це фізичне правило лягло в основу Maquette — дебютної гри-головоломки від студії Graceful Decay.

Розробники проекту чудово розуміли, наскільки великою є конкуренція на ринку інтерактивних розваг. Вони не могли виділитися за рахунок масштабів свого творіння, реклами, відкритого світу або інших модних елементів.

Саме тому Graceful Decay пішла ва-банк і поставила все на оригінальність.

Студія намагалася забезпечити Maquette цікавими і незвичайними загадками, а поряд з ними поставити сюжет про складнощі особистих відносин.

Наскільки хорошим виявився задум розробників і чи не підвела реалізація — розбираємося в новому огляді від НВ.

Maquette (Фото: Graceful Decay)
Maquette / Фото: Graceful Decay

Любовні перипетії

Історія в Maquette присвячена Майклу і Кензі, які познайомилися за випадкового збігу обставин. Між хлопцем і дівчиною відразу виникла іскра, яка через кілька побачень перетворилася на справжній полум’яний вихор. Головні герої збагнули, що кохають одне одного і хочуть завжди бути разом. Та чи витримають їхні стосунки перевірку часом, коли почнуться сварки та побутові проблеми? Це користувачам і належить з’ясувати при проходженні.

Сюжет Maquette хороший тим, що в нього легко повірити. Оповідання вийшло життєвим і приземленим — в ньому кожен зможе знайти відображення своїх особистих відносин. А прекрасно написані емоційні діалоги сприяють ще більшому залученню в історію. Десь посеред сюжету розумієш, що переживаєш за долю Майкла і Кензі, а отже — з основним завданням розповідь справляється.

Щоправда, без негативних моментів тут теж не обійшлося. Оригінальною історію, яку показує Maquette, ніяк не назвеш. Схожі сценарії демонструвалися в сотнях книг, фільмів та ігор, тому можна легко зловити себе на думці «десь я вже таке бачив». Кінцівка в проєкті вийшла дуже сумбурною і залишає багато питань відкритими, а її основний посил і так всім добре відомий.

Фінал дещо псує загальне враження, але в цілому за сюжетом цікаво стежити. Плюс до всього він майже не просідає — хіба що коли довго не розумієш, як розв’язати чергову головоломку. Завдяки заставкам і думкам Майкла, які виникають у вигляді написів на об'єктах оточення, гравець поступово відкриває нові сторінки історії.

Маленький, нормальний, великий

Maquette має сім рівнів, здатних похвалитися відмінним дизайном. Кожна локація одночасно компактна і велика, що досягається за рахунок тієї самої рекурсії. Тут же потрібно пояснити, як це поняття реалізовано в грі Graceful Decay.

Більшість локацій у проєкті мають дві копії — маленьку і велику. Перша знаходиться в центрі головного рівня, де розгортаються основні події і вирішуються головоломки, а друга — за його межами. Всі вони пов’язані між собою завдяки механіці зміни розмірів предметів. Якщо головний герой Maquette може взаємодіяти з будь-якою річчю, значить — її вдасться зменшити або збільшити. Це основна механіка в грі, яка застосовується при вирішенні всіх загадок.

Щоб змінити розмір предмета, необхідно покласти його в межах внутрішньої копії, що нагадує макет. Тоді аналогічна річ, тільки набагато більших розмірів, з’явиться на території базового і зовнішнього рівнів. Правило, до речі, працює і в зворотний бік — якщо на основній локації помістити предмет, то на території внутрішньої копії з’явиться його маленький клон.

У самій грі простіше освоїтися з рекурсивною механікою, ніж зрозуміти її суть за описом. Щоправда, поріг входження в Maquette все одно високий, адже проєкт змушує мислити нестандартно і кидає виклик вже на другому рівні. Однак особисто мені сподобалася витівка з рекурсією і її реалізація.

Maquette (Фото: Graceful Decay)
Maquette / Фото: Graceful Decay

Оригінальність в основі стола

Не менш важливо, що розробники зуміли зробити загадки різноманітними, хоча в їх основу, по суті, покладена всього одна механіка.

Перші пазли в Maquette навчають операціям і зміні предметів та їх незвичайному застосуванню. Наступні рівні змушують мислити інакше, адже активна взаємодія з оточенням відбувається через макет. А далі розробники вводять локальну рекурсію і цікаві просторові головоломки, де потрібно маніпулювати мало не всім рівнем. В цілому гравцеві буде цікаво вирішувати майже кожну загадку, але тут важливо слово «майже».

З пазлами в Maquette пов’язано відразу кілька проблем, і головна з них — баланс складності. Часом проходження тієї чи іншої головоломки настільки неочевидне, що хочеться покинути проєкт і не повертатися до нього.

Через півгодини рішення знаходиться, але у мене, наприклад, це відбувалося випадковим чином. А часом в Maquette стикаєшся зі зворотною ситуацією, коли миттєво розумієш, як повинен вчинити, але проходження все одно затримується через проблеми з реалізацією. Користувача змушують гранично точно розташувати предмети, щоб вирішити загадку, а оскільки в проєкті не надто зручне управління, починаються невиправдані складнощі.

І якщо вже ми вдарилися в критику, згадаємо ще два неприємних моменти. Перший пов’язаний з ходьбою, якої ближче до фіналу Maquette стає невиправдано забагато. А другий недолік більш суб'єктивний і відноситься до дизайну рівнів. Як уже згадувалося, він хороший, але я завжди відчував, що сценаристи і геймдизайнер ведуть мене за руку. У грі немає відчуття цілісності світу, внаслідок чого не виходить повністю в неї зануритися.

Стиль і звук

Художники з Graceful Decay попрацювали славно. Вони зуміли чудово прикрасити оточення і зробити візуальну складову привабливою. І хоча в Maquette реалізована примітивна графіка і є багато низькополігональних об'єктів, на це не зважаєш.

Кольорові рішення в проєкті завжди відповідають напряму, в якому розвивається сюжет, і підкреслюють загальну атмосферу.

А саундтрек в грі можна зарахувати до однієї з її головних заслуг. Кожна з композицій лунає по-іншому і задає романтичний, трохи авантюрний настрій. Навіть у відриві від геймплея музику з Maquette захочеться послухати багатьом користувачам.

7 / 10

Незважаючи на всі недоліки, Maquette виглядає гідною грою в своєму жанрі. Розробники з Graceful Decay озброїлися цікавою ідеєю і не підвели з реалізацією. Так, дорогою вони кілька разів спіткнулися, що відобразилося на сюжетній кінцівці і балансі певної складності в окремих загадках. Але загалом від проходження Maquette вдається отримати пристойну дозу задоволення. Фанатам ігор-головоломок точно не варто проходити повз витвір Graceful Decay.