Найшвидші пінгвіни планети виявилися чотирма різними видами

6 листопада 2020, 08:04

Британські орнітологи вважають, що субантарктичних пінгвінів шкіперів Pygoscelis papua потрібно розділити на чотири види залежно від умов проживання.

До таких висновків дійшли вчені Центру еволюції Мілнера при Університеті Бата у Великобританії після аналізу генетичних і фізичних відмінностей між популяціями в південній півкулі.

Відео дня

Пінгвіни-шкіпери (пнгвіни Дженту) з латинською назвою Pygoscelis papua, які є найшвидшими з пінгвінів, досягаючи при плаванні під водою швидкості 36 км / год., живуть в різних широтах південної півкулі і в даний час діляться на два підвиди — P. p. ellsworthi і P. p. papua. Вчені пропонують підвищити ці підвиди до статусу видів і також відокремити від них ще два види.

В роботі вивчалися геноми популяцій, що мешкають на Фолклендських островах і Південній Георгії в південній частині Атлантичного океану, на Південних Шетландських островах в Антарктиці і на островах Кергелен в Індійському океані.

Автори роботи використовували дані генома, щоб створити еволюційне дерево, щоб зрозуміти відносини між різними популяціями. Коли вони об'єднали ці дані з вимірами музейних зразків кожної з популяцій, вони виявили чіткі фізичні і генетичні відмінності між чотирма популяціями.

Чотири види цих пінгвінів виглядають дуже схоже, але не схрещуються між собою і пристосувалися жити в істотно різних середовищах існування.

«Субарктичні пінгвіни мають тенденцію триматися близько до своїх домашніх колоній, які за сотні тисяч років стали географічно ізольованими одна від одної до такої міри, що вони не схрещуються один з одним, хоча вони можуть легко проплисти відстань, яка їх розділяє», — сказала Доктор Джейн Янгер, науковий співробітник Центру еволюції Мілнера Університету Бата.

Вчені кажуть, що розгляд чотирьох популяцій як окремих видів дає захисникам природи більше шансів захистити їх різноманітність, тому що, якщо відбудеться скорочення однієї з них, це змінить статус виду в Червоній Книзі.

Раніше НВ писав, що найбільший айсберг в світі, відомий як A68a, наближається до британської заморської території Південна Георгія. Це становить серйозну загрозу для місцевих пінгвінів і тюленів.

Звичайні маршрути годування тварин можуть бути заблоковані айсбергом: дитинчата і пташенята можуть померти від голоду, вважають вчені.

«Екосистеми, звичайно, можуть і будуть відновлюватися, але тут є небезпека, що, якщо цей айсберг застрягне, він може залишатися там протягом 10 років. І це буде мати велике значення не тільки для екосистеми Південної Георгії, але і для її економіки», — сказав професор Герайнт Тарлінг з Британської антарктичної служби (BAS).

Брила льоду розміром з англійське графство Сомерсет або половину Чернівецької області (4200 кв. км) важить сотні мільярдів тонн. Але його відносна тонкість (підводна частина айсберга становить, можливо, 200 м або менше) означає, що айсберг може підпливти просто до узбережжя Південної Георгії перед тим, як сісти на мілину.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Техно
Розсилка про те як технології змінють світ
Щопонеділка

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X