Небезпечний захист: як маски для обличчя вбивають тварин і навколишнє середовище
У Бразилії повідомили про першу смерть тварини від неправильно утилізованої маски для обличчя. У Greenpeace заявляють, що на одному лише Тайвані виробили 5,5 тис. тонн масок за три місяці.
На початку пандемії деякі експерти припускали, що карантин по всьому світу допоможе скоротити шкідливі викиди в атмосферу. Зниження активності транспорту і зупинка виробництва повинні були допомогти планеті «трохи очиститися».
Але пізніше вчені пояснили, чому глобальний локдаун не сильно змінить ситуацію з глобальним потеплінням, всупереч заявам про повернення диких тварин у природне середовище.
Натомість пандемія створила нову загрозу для флори і фауни Землі. Причому ця загроза прийшла звідти, звідки ми її зовсім не чекали, — шкідливими для природи виявилися антибактеріальні маски для обличчя, які виробляються мільярдами в різних куточках планети.
Днями вчені з Бразилії заявили про першу смерть тварини від неправильно утилізованої маски. Жертвою став молодий пінгвін, який проковтнув маску типу N95, і тіло якого знайшли на узбережжі штату Сан-Паулу.
Місцевий океанограф Уго Гулля Нето заявив, що на узбережжі Бразилії зараз знаходять багато викинутих масок і це «дуже серйозна проблема».
В кінці літа 2020-го про небезпеку викинутих масках попереджали і у Greenpeace: в організації заявляли, що ці індивідуальні засоби захисту знаходили на узбережжях Гонконгу, США, Франції, Китаю і Тайваню.
Експерти підрахували, що в період з лютого по травень 2020-го на одному лише Тайвані виробили близько 1,3 млрд хірургічних масок, що в еквіваленті приблизно дорівнює 5,5 тонн відходів.
Проблему представляє і те, що маски не можна переробляти, оскільки вони можуть бути зараженими і привести до інфікування людей, які працюють в галузі повторного використання відходів.
Потрапляючи в природне середовище, ці маски з часом будуть представляти загрозу і для життя людини.
«Пластикові частинки, що вивільняються в результаті руйнування цих масок, також залишаться в океанах і будуть накопичуватися в харчовому ланцюжку на довгі роки, що в кінцевому підсумку стане загрозою для здоров’я людини», — заявляють в Greenpeace.
Рішення проблеми поки немає. Підключайтеся до пошуків.

матеріалів розділу Техно
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.