Аніме-гра, яка підриває мозок. Огляд Scarlet Nexus

30 червня 2021, 21:15

Якщо ви любите аніме, ця гра буде вам до смаку.

Влітку кількість ігрових релізів завжди знижується до мінімуму. Розробники і видавці зосереджуються на виставках і демонстраціях нових проектів, а пересічні користувачі вважають за краще більше часу проводити на вулиці і подорожувати, якщо випадає така нагода.

Цьогоріч цю особливість індустрії підкреслили пандемія коронавірусу і дефіцит напівпровідників. Компанії перебудовуються під віддалену роботу і не поспішають випускати свої блокбастери, бо консолями нового покоління (PS5 і Xbox Series) володіє відносно небагато людей.

Втім, цього літа зовсім без ігор користувачів не залишили.

Кілька тижнів тому вийшли Ratchet & Clank: Rift Apart і Chivalry 2, а тепер до них приєдналася Scarlet Nexus від Bandai Namco Entertainment.

Це екшен з елементами японської рольової гри і анімаційної стилістики в кращих традиціях Країни, де сходить сонце. Проект обіцяв відзначитися незвичайним антуражем, інтригуючим сюжетом і комплексною бойовою системою. Що вийшло на практиці — читайте в свіжому матеріалі НВ Техно.

Scarlet Nexus (Фото: Bandai Namco Entertainment)
Scarlet Nexus / Фото: Bandai Namco Entertainment

Вчасно не зупинилися

Scarlet Nexus переносить користувачів на тисячі років уперед і малює майбутнє в стилі брейнпанку. Світ майже повністю знаходиться в руїнах, а залишки людства організували кілька невеликих держав і намагаються захищатися від Інших. Ці монстри загадковим чином з’явилися на Землі і почали харчуватися мізками людей. Для знищення чудовиськ був організований Загін протистояння Іншим (ОПІ) — спеціальна військова структура, у складі якої бійці-псионіки.

У всесвіті гри кожна людина має конкретні здібності. Вони проявилися після виявлення в мозку раніше невідомого псионічного гормону. Юіто і Касане, які виступають головними героями, входять до складу ОПІ. Кожному з протагоністів присвячена окрема історія, і хоча їх шляхи нерідко перетинаються, для повноти картини доведеться пройти Scarlet Nexus двічі.

Сюжет в проекті розганяється повільно і спочатку майже не інтригує. Він нагадує типове японське аніме зі стандартними для таких творів персонажами і фальшивими діалогами. Всі герої розмовляють так, ніби грають в поганій шкільній виставі. Почасти це пояснюється їх підлітковим віком: молоді люди краще справляються з псионічними здібностями і складають кістяк ОПІ. Однак поєднання затягнутих і неприродних розмов, де кожен персонаж дякує співрозмовника за будь-яку дрібницю, з серйозним антуражем видається дивним і невідповідним.

Ближче до середини гри історія набирає обертів: з’являються політичні інтриги, драма, якій вдається перейнятися, незважаючи на звичну для японців гіперболізацію, соціальні конфлікти і інтригу. Паралельно глибину своїх характерів починають проявляти персонажі. Щоправда, аби дізнатися проблеми і переваги основних дійових осіб, з ними доведеться розмовляти між місіями. Комусь процес видасться тривалим, але він має геймплейне підґрунтя і в цілому органічно вписаний в загальну концепцію Scarlet Nexus.

Крім цього, гра намагається порушувати складні теми соціального розшарування, експериментів над людьми і усвідомлення себе як особистості. А ще вона демонструє цінність дружби і вміння прощати близьких людей за їхні провини. І все було б добре, але ближче до фіналу шальки терезів знову змінюються місцями. Приблизно тоді приходить розуміння, що сюжет переускладнили і перетворили на тарабарщину, з якої стало складно вивудити причинно-наслідкові зв’язки. Близько половини порушених тем достеменно не розкрили, а мотивація персонажів часом змінюється надто швидко. Та й від фальшивих діалогів під кінець вже дуже стомлюєшся, і бажання читати десятки реплік просто зникає. В результаті сюжет Scarlet Nexus вийшов украй нерівним — його позитивні сторони частково затьмарює безліч дратівливих моментів.

Чітко за методичкою

Свіжий екшен з елементами JRPG має лінійну структуру з розподілом на глави і етапи відпочинку між ними. Постановка місій в грі — один з найбільш проблемних аспектів. Доручення, незважаючи на різне формулювання, зроблені за єдиним шаблоном. Користувач носиться між маркерами, бореться і слухає діалоги. А рідкісні просторові завдання, замість того щоб розбавити загальну одноманітність, або викликають відчуття зволікання часу, або засмучують своєю банальною реалізацією.

Дослідження коридорних локацій теж не назвеш приємним процесом. У закутках можна відшукати тільки ті предмети, які витрачаються, наприклад, місцеві аптечки, або ресурси. Останні обмінюються на краще зброєю, подарунками для своїх соратників і косметичними аксесуарами у торговця. А ось додаткові завдання зроблені непогано. Ці доручення зазвичай зводяться до винищення конкретних видів супротивників певним способом і виконуються паралельно з просуванням за сюжетом. Вони сприймаються як дрібні випробування і часом мотивують нестандартно діяти в черговий битві.

Як під час гри на піаніно

Основа Scarlet Nexus тримається на двох стовпах — сюжеті і бойовій системі. Реалізація першого вийшла вкрай неоднозначною, а ось із другим справи йдуть набагато краще. Битви у грі розгортаються в реальному часі і будуються на використанні комбінацій, чим відсилають до слешерів. Юіто — боєць ближнього бою, а Касане спеціалізується на дистанційних атаках дрібними клинками.

Кожен головний герой здатен виконувати серію із трьох стандартних ударів. Її можна збільшити до п’яти за допомогою прокачування, яке, до речі, дійсно підсилює персонажа. Відкриття нових пасивних і активних здібностей дозволяє битися набагато ефективніше. Наприклад, Юіто і Касане мають особливу атаку, яку можна заряджати для збільшення заподіяння шкоди. Після прокачування конкретних здібностей її вдасться застосовувати в повітрі і активувати кілька разів за бій з одним суперником.

До базових бойових умінь головних героїв належить і телекінез. Він дозволяє кидатися предметами з навколишнього середовища і завдавати шкоди на великій дистанції. Ця сила витрачає спеціальну шкалу, яка заповнюється під час стандартних атак по ворогах. На локаціях також трапляються особливі об'єкти.

Якщо застосувати на них телекінез, то почнеться серія ударів, що супроводжується натисканнями зазначених на екрані клавіш (QTE). Іноді розробники проявляють креатив і розміщують на рівнях бульдозери, великий потяг або автобус. Цим транспортом можна керувати за допомогою сили головного героя, що виглядає досить ефектно. Такого інтерактиву з оточенням хотілося б побільше, але, на жаль, все обмежується декількома моментами.

Чергова частина бойової системи Scarlet Nexus — режими «Прискорення мозку» і «Мислеполе». Перший при заповненні відповідної шкали автоматично посилює параметри персонажа. А другий активується вручну, змінює оточення і частину атак. Він дозволяє завдати істотної шкоди будь-якому супротивникові, включаючи босів. Бійки з ними, до речі, чудово поставлені і змушують замислитися. До кожного главгаду потрібно знайти індивідуальний підхід, через що такі битви особливо запам’ятовуються. А ось з різноманітністю інших супротивників не склалося: протягом усієї гри зустрічаються однакові вороги, тільки з трохи зміненою зовнішністю та іншими атаками.

Цінуй ближнього свого

Найцікавіший аспект бойової системи пов’язаний із застосуванням здібностей напарників. Юіто і Касане майже завжди супроводжують два союзника, і ще стільки ж перебувають в резерві. Всі вони володіють унікальними силами: пірокінезом, електрокінезом, склерокінезом тощо. Їх можна позичити, щоб, наприклад, додати своїм атакам ефекту вогню або електрики, стати несприйнятливим до втрат на певний час або навчитися переміщуватися на коротку дистанцію. Це цікава і оригінальна механіка, яка підвищує варіативність дій в боях.

Крім того, в Scarlet Nexus є й інші взаємодії з товаришами по команді. Як уже говорилося вище, під час відпочинку з ними можна вести бесіди.

Вони разом з подарунками дозволяють прокачати зв’язок з союзниками. Це відкриває доступ до комбобачень і бойових видінь — потужних атак, які виконуються за наказом гравця. Соратники також здатні блокувати напад ворогів, з’являючись перед головним героєм, воскрешати його після смерті, надавати підтримку лікуванням і т. ін. Частота і ефективність зазначених дій безпосередньо залежить від рівня зв’язку.

Система вийшла відмінно продуманою, і вона дійсно збагачує битви, дозволяючи вибудовувати довгі ланцюжки будь-яких атак. А ось проблеми з балансом і погано налаштованим керуванням на ПК трохи псують позитивні враження. Контрольна схема в Scarlet Nexus, м’яко кажучи, незручна і звикнути до неї важко. Доводиться виламувати пальці, намагаючись провести швидку комбінацію, а переналаштувати все на свій розсуд неможливо.

Бюджетне аніме

За якісною графікою в Scarlet Nexus точно не варто вирушати. Оточення, деталізація, моделі — буквально у всьому видніється бідність виконання. Анімаційна стилістика в цілому згладжує загальне враження, але щойно починаєш придивлятися, посередня геометрія об'єктів відразу ж дається взнаки.

Звуковий супровід теж на любителя. Веселі композиції від японських виконавців часом підкреслюють високу динаміку битв, а ось стандартні фонові мелодії не надто підходять під антураж. Вони нібито взяті з безликого японського аніме про учнів старшої школи.

вердикт
7 / 10

У Scarlet Nexus простежується чимало цікавих ідей, особливо стосовно бойової системи, але над ними висить чорна хмара різних проблем. Швидше за все, при більшому бюджеті розробники з Bandai Namco могли б уникнути деяких недоліків з постановкою завдань і балансом битв. Але і без цього залишаються незграбно написані діалоги і спірний сюжет. Я можу рекомендувати Scarlet Nexus виключно любителям аніме і тим, кому подобається описаний варіант бойової системи. Таким користувачам варто замислитися над покупкою гри, тримаючи в голові зазначені в огляді мінуси.