Середньовічна рубанина. Огляд гри Chivalry 2

17 червня 2021, 21:05

Уявіть собі масштабні середньовічні битви, де десятки воїнів рубаються з ворогами, фарбують свої обладунки кров’ю і натхненно кричать. Якщо реалізувати такі битви в грі, то напевно багато користувачів захочуть взяти в них участь.

Хто ж відмовиться приміряти роль могутнього лицаря? Схожим чином у 2007 році подумала група ентузіастів, яка створила на базі Half-Life 2 модифікацію Age of Chivalry. Її суть зводилася до простої ідеї: гравці вибирають клас середньовічного бійця і вирушають битися заради безсмертної слави.

Концепція настільки сподобалася аудиторії, що мод перетворився на самостійний проєкт і отримав назву Chivalry: Medieval Warfare. Здавалося б, далі залишається тільки розвиватися: підтримувати гру контентом, придумувати нові режими, покращувати існуючі та стежити за балансом. Замість цього, розробники з Torn Banner Studios випустили одне не найвдаліше доповнення та припинили займатися своїм середньовічним слешером.

І тільки через дев’ять років студія отримала підтримку Tripwire Interactive і розродилася сиквелом в особі Chivalry 2. Що може запропонувати гра та чи сподобається вона користувачам з урахуванням присутності на ринку чудової Mordhau — редакція НВ Техно розбиралася в рецензії.

Chivalry 2 (Фото: Torn Banner Studios)
Chivalry 2 / Фото: Torn Banner Studios

Старими стежками

Chivalry 2 — це виключно багатокористувальницький проєкт, і сюжетної кампанії в ньому немає. Є лише приманка у вигляді кількох роликів, яка розповідає про конфлікт між двома фракціями. Лицарі Агати вирушили в хрестовий похід, а в цей час брат їхнього ватажка захопив владу в країні й організував Орден Мазонів. Перші, коли повернулися, захотіли повалити узурпатора, а члени другого намагаються утримати владу.

Фанати Chivalry одразу помітять, що передісторія перекочувала в сиквел з першої частини, причому без будь-яких змін. Вибір однієї з двох фракцій, до речі, не має значення: користувачів будуть у випадковому порядку визначати в ряди кожної з них у різних матчах. Навіщо його прикрутили, залишається тільки гадати — можливо, для майбутніх тимчасових подій як у For Honor.

Система персонажів у Chivalry 2 теж не зазнала суттєвих правок. У грі присутні чотири спеціалізації — стрілець, авангард, піхотинець і лицар. Кожна з них включає три класи, що мають певні особливості. Відмінності між персонажами полягають у пасивних надбавках і штрафах, параметрах захисту і доступній зброї.

Останнє ділиться на основний і додатковий, відкривається в міру прокачування героя і володіє трьома параметрами: втрати, дальність ураження і швидкість. Алебарда, наприклад, має довгу анімацію замаху, але в разі попадання завдає суттєвих пошкоджень, а одноручним мечем, навпаки, можна часто робити випади, але здоров’я вони забирають мало.

Ще у персонажів є бинти для лікування й особливі предмети, до яких належать пастки, прапор для зцілення найближчих союзників і всякі бомби. А якщо захочеться якось підкреслити індивідуальність героя, то варто відвідати спеціальне меню з косметичними предметами. Вони купуються за валюту, яка отримується після матчів, або реальні гроші (куди ж зараз без цього). Кастомізація в проєкті цілком прийнятна: можна створити персонажа, за якого буде не соромно перед ворогами і союзниками.

Chivalry 2 (Фото: Torn Banner Studios)
Chivalry 2 / Фото: Torn Banner Studios

Семеро на одного

Chivalry 2, як і багато інших багатокористувальницьких ігори, поставила всі гроші на червоне. У проєкті є тільки битви за участю 64 або 40 бійців, а також сутички формату «кожен сам за себе». Якщо раптом геймеру не сподобаються ці битви, то він залишиться розчарованим, адже проєкт більше нічого не може запропонувати. І такий сумний сценарій, на жаль, цілком імовірний.

Torn Banner Studios постаралася реалізувати в Chivalry 2 комплексну бойову систему з безліччю нюансів. Судіть самі: гравець здатний виконувати три основні атаки, таку, що рубає, таку, що коле, і зверху, їхні посилені версії за допомогою затиснення клавіш, ставити блок, робити стусан, бити держаком і ухилятися ривком. Це лише базові дії, далі — більше.

Користувач може коригувати напрямок кожного удару поворотами камери і пересуванням в різні боки. Таким чином вдається обійти блок і вдарити в несподівані місця тіла. Пробити захист також допомагає особлива атака, яка довго активується, але завжди завдає величезних пошкоджень. Від неї врятує тільки переривання швидким стусаном або ухилення вбік.

Крім того, гравець повинен завжди стежити за витратою витривалості, яка витрачається на будь-які дії. Особливо швидко вона виснажується під час прийняття ударів у блок. А остання частина бойової системи — поняття ініціативи. Після невдалої атаки персонаж завжди стає вразливим, тобто втрачає пріоритет. У цей час бійця зручно атакувати, бо він не встигне перейти на захист. Повернути втрачену ініціативу можна вдалим стусаном або ударом приклада, а також ривком назад. Якщо розірвати дистанцію, то гравці знову опиняться в рівних умовах.

Коли освоюєш тонкощі битв під час навчання, то думаєш, що Chivalry 2 володіє вагомою тактичною глибиною. А потім вирушаєш у матчі і стикаєшся з гіркою правдою: бойова система працює тільки наполовину. Протистояння дійсно мають атмосферу середньовічних замісів, а кожен завданий і отриманий удар відмінно відчуваються. Ось тільки застосовувати всі реалізовані в грі прийоми не вдасться, як не старайся.

У битвах постійно панує хаос, а хоч якоїсь тактики команди дотримуються вкрай рідко. Зазвичай користувачі накидаються на найближчу ціль і намагаються її уколошкати. Через це в матчах постійно виникають умови, коли у однієї зі сторін з’являється чисельна перевага в конкретній точці карти. І як тільки утворюється така ситуація, пиши пропало.

У Chivalry 2 майже нереально боротися проти кількох людей: вони швидко розіб'ють блок і вб’ють гравця, або завдадуть смертельного удару в спину. Уміння поводитися зі зброєю і знання бойової системи тут лише трохи продовжать життя, і це велика проблема. Скільки не удосконалюйся, а все одно страждатимеш через союзників, які втратили позицію і здали фланг. В результаті навчені гірким досвідом користувачі не прагнуть втекти на передову і кидатися в гущу ворогів, щоб когось убити. Вони намагаються вичікувати, підібрати момент, зробити прицільну атаку, а потім зробити ривок назад. Якщо ж виникає дуель 1 на 1 або 2 на 2, то там вже можна намагатися проявити майстерність і враховувати механіку ініціативи, ось тільки трапляються такі сутички вкрай рідко.

Chivalry 2 (Фото: Torn Banner Studios)
Chivalry 2 / Фото: Torn Banner Studios

Атакувати — справа невдячна

Баланс в Chivalry 2 теж підкачав, що стає помітно вже через кілька годин гри. Свіжий середньовічний слешер включає сім карт, дві з яких присвячені типовим боям на вбивство певної кількості ворогів. Яка команда першою досягла поставленої мети, та й опинилася на п'єдесталі.

П’ять інших карт мають сценарії з облогою замку, звільненням бранців і супроводом каравану. У таких матчах команди діляться на захисників і атакувальників, а сам бій — на шість етапів. На кожному з них перед протиборчими сторонами ставляться завдання, наприклад, знищити барикаду, захопити ворота, спалити намети тощо.

Користувачам, які обороняються, щоб здобути перемогу, досить виконати мету на будь-якій стадії битви. А ось атакувальники мають пройти всі етапи, через що битви для них затягуються. Вони починають набридати і вимотувати, але це ще півбіди. Основна проблема полягає в поганій постановці завдань і подекуди спірній реалізації карт. Багато локацій мають точки, де команді, яка розуміє базові принципи Chivalry 2, досить просто організувати оборону. Взяти хоча б міст з трьома підходами: розподілив бійців, розставив пастки і стій собі п’ять або сім хвилин в обороні, відмахуючись від супротивників. Але найгірше справи йдуть з фінальними стадіями, де потрібно вбити конкретного NPC. Мало того що до нього завжди складно підібратися, так ще й захисники часто воскрешаються за двадцять метрів від цілі. А ось нападникам після смерті доводиться бігти добрих п’ятнадцять секунд, через що стає майже нереально організувати грамотний штурм. Плюс до всього на вбивство персонажа в кінці бою видаються мізерні три хвилини. Зрештою деякі півгодинні протистояння виходять такими, що дуже розчаровують, і закінчуються незаслуженими перемогами і поразками.

Якщо дивитися загалом, то локації в Chivalry 2 непогані. Їх необхідно трохи перебудувати і поправити повзунки часу, щоб частково нівелювати існуючі проблеми. Але повністю від них вдасться позбутися тільки в разі зміни концепції: потрібно скоротити кількість етапів, або надати атакувальній стороні альтернативний спосіб досягнення перемоги.

Середньовіччя потрібно полагодити

Візуально Chivalry 2 не коле очей, але й якихось красот не має. Скромну графіку підкреслює стандартна стилістика, яка в сюжетному проєкті стала б проблемою. Розробникам пощастило, що у користувачів немає часу дивитися по сторонах.

Але його точно вистачить для виявлення проблем з мережевим кодом. У мене ось були розриви з'єднання, персонажі телепортувалися і влучання по ворогах не фіксувалися. Не те щоб таке траплялося постійно, але патчі проєкту точно потрібні.

Вердикт
7 / 10

У Chivalry 2 можна приємно провести час, беручи участь у середньовічних баталіях. Іноді в битвах вдається вловити атмосферу й отримати істотну порцію задоволення. Однак все псують проблеми з балансом, дизайном карт і бойовою системою. Гру потрібно правити і в терміновому порядку наповнювати контентом, оскільки сім локацій — це несерйозно. Розробники ніби прислухаються до спільноти і вже анонсували велике оновлення. Але натепер Chivalry 2 не заслуговує високих балів.