GTA на мінімалках. Огляд гри Shakedown: Hawaii

26 травня 2019, 20:00

Про Shakedown: Hawaii

Розробник: Vblank Entertainment

Платформи: PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, Windows (ПК), Linux, Nintendo 3DS, Wii U, Mac OS і PlayStation Vita.

Жанр: екшен

Retro City Rampage стала першою спробою студії Vblank Entertainment клонувати класичні ігри серії GTA. Розробники взяли готову формулу відкритого світу, змішаного з аркадним божевіллям, і урізноманітнили її сучасним гумором і графікою а-ля Денді. Геймери показали, що такий підхід їм подобається, і продовження Retro City Rampage під назвою Shakedown: Hawaii чекали вже не три з половиною гравця, а загін фанатів. Сіквел недалеко пішов від формули першого творіння Vblank, але встиг кілька разів спіткнутися, розгубивши частину потенціалу для ідеального продовження.

Vblank Entertainment

Починається Shakedown: Hawaii через 30 років після подій Retro City Rampage. За цей час Гравець (так звуть персонажа) встиг одружитися, завести дитину, облаштувати мільярдний бізнес, буквально захопивши острів. Налагодивши виробництво і роботу підприємств, герой пішов на пенсію, розвалившись перед телевізором в шкіряному кріслі. Порушив спокій постарілого бізнесмена прогрес, який почав валити його імперію. Онлайнові торгові майданчики і стрімінгові сервіси переманили всіх клієнтів, і прибуток почав падати.

Якби не дзвінок особистого банкіра, то Гравець так би й залишився сидіти в шкіряному кріслі, і прийшов до тями б уже біля розбитого корита. Тепер же головний герой вирішив повернутися у велику гру, захопивши з собою методи 80-х. Так що потенційна зав'язка для економічної стратегії перетворилася на повноцінний екшен а-ля GTA.

Vblank Entertainment

До сюжету Shakedown: Hawaii претензій немає, а ось за діалоги хотілося б посварити. У попередній грі Vblank жартували, висміюючи сучасну поп-культуру, що виливалося в забавні відсилання. Тепер же головною темою жартів став постарілий головний герой, який не встигає за тенденціями і не розуміє сучасного світу. Такий собі Ейб Сімпсон, який кричить на небо. Подібні гостроти спочатку смішать, потім заставляють посміхнутись, а в решті-решт приїдаються. Зв'язки із поп-культурою все ще залишилися, але їх стало набагато менше.

Ласкаво просимо на Гаваї

Vblank Entertainment

Перше,чим Shakedown: Hawaii порадує геймерів - графіка, яка кардинально відрізняється від Retro City Rampage. Якщо в останній гравці дивилися на 8-бітове зображення, в якому оточення було не більше ніж абстракцією, то тепер картинка стала 16-бітною. Такий перехід позитивно позначився на деталізації будівель, машин і перехожих, які тепер реально схожі на самих себе. Дивно писати таке, коли праворуч від тебе лежить диск з Red Dead Redemption 2, але для серії Vblank це крок вперед.

Vblank Entertainment

Підвищення рівня деталізації відбилося і на світі гри. Тепер масовка не просто ходить туди-сюди, реагуючи на вибухи і постріли, а прям живе своїм життям. Одні люди відпочивають на задньому дворі будинку, інші роблять селфі на вулиці, а треті просто бродять по вулиці, слухаючи старе добре диско. У Retro City Rampage цього не вистачало, і місто здавалося мертвим і нудним, змушуючи гравця швидше бігти на нову місію.

А ось проблемне управління нікуди не поділося. Машини все такі ж незграбні і мчати по дорозі зі швидкістю звуку, через що Гравець буде зустрічатися практично з кожним зустрічним автомобілем, забором або будівлею. Тільки тепер дебош на дорозі заохочують додатковими балами і грошима, які можна пустити в справу.

Чим займемося сьогодні

Vblank Entertainment

Так як головний герой хоче буквально стати господарем острова, то вирішує захопити всі підприємства. Встановлювати монополію Гравець буде не за допомогою дипломатії, а класичного рекету, грабежів і залякування. Наприклад, щоб отримувати частину прибутку від магазину, герою потрібно прийти туди і запропонувати власнику "захист", а в разі відмови розгромити будівлю. Подібні завдання не надокучають, оскільки умови постійно змінюються, а гравця іноді переривають сюжетними місіями.

Активності будуть змінюватися і залежно від персонажа. Місії Гравця спрямовані на перехоплення бізнесів і підприємств. Коли ж під управління потрапляє його син на ім'я Скутер, то геймерам пропонують виконувати "бандитські доручення", на кшталт викрадення авто, вбивств і так далі. Третій герой - мексиканець, якого відправляють на збройну зачистку території. Якщо в будинку є люди, але ви не хочете їх там бачити, то цей персонаж буде до речі.

Vblank Entertainment

Місії цікаві і навіть прикрашені веселими діалогами, але вони аж надто короткі. Таке відчуття, що розробники створювали мобільну гру, яку геймери буду запускати на п'ять хвилин в черзі. Більшість завдань проходиться за 1 хвилину, і рідко гравця змушують робити щось довше двох хвилин. У Shakedown Hawaii дуже приємно стріляти, бігати і стрибати, але, щоб насолодитися цим процесом, потрібно постійно кидатися від точки до точки.

Тепер я бізнесмен

Vblank Entertainment

Спірні емоції викликає і місцевий симулятор бізнесмена. Гравець може не тільки захоплювати будівлі грубою силою, а й купувати їх, отримуючи пасивний дохід. Накопичені гроші можна пустити на поліпшення підприємств, щоб вони приносили ще більше коштів. З одного боку ця частина гри не займає багато часу, дозволяючи зосередитися на перестрілках, погоні та інше, а з іншого - у цій механіки немає особливого сенсу.

Vblank Entertainment

Гравець купує і покращує будівлі, щоб отримувати більше грошей і купувати інші будівлі. У грі є предмети для кастомізації персонажа, але на ділі це перефарбування пікселів на спрайті головного героя. Гроші також можна витрачати на зброю, але її легко здобути під час самих перестрілок і її дефіцит ви навряд чи відчуєте. По суті, ця механіка існує для візуалізації виконання глобальної мети - тотальної монополізації на острові, але веселощів в ній, до слова, немає зовсім.

вердикт НВ
7 / 10

Shakedown Hawaii - приємний привіт з минулого, який скрасить вам кілька вечорів. Гра досить коротка, а після проходження вам залишаться тільки "аркадні будівлі" з набивання рекордів. Так, Vblank Entertainment облажались з діалогами і місіями, але це не зробило гру менш веселою. У Shakedown Hawaii все ще приємно бігати, стріляти і влаштовувати армагеддон, а більше від подібних проектів і не потрібно.