Fortnite напружився. Огляд гри Apex Legends

13 лютого 2019, 21:01

Несподіванка стала кращою рекламною кампанією для Apex Legends. Розробники з Respawn до кінця тримали проект в таємниці, що викликало ще більший інтерес у геймерів.

Спільнота вже втомилося від "королівських битв", але реліз AL гравці сприйняли гаряче. За перші вісім годин проект оцінили 1 млн гравців, а через 24 години їхня кількість зросла до 2.5 млн. Той же Fortnite зібрав перший мільйон тільки за добу, так що у творіння Epic Games з'явився серйозний конкурент.

Все ж хайп – тимчасове явище, і нам тільки належить дізнатися, чи зможе Apex Legends витримати конкуренцію. Зараз же ми постараємося з'ясувати, чи варто звернути увагу на творіння Respawn або ж краще повернутися до старих добрих PUBG і Fortnite.

Війна і мир

Огляд гри Apex Legends (Фото: НВ)
Огляд гри Apex Legends / Фото: НВ

За канонами "королівських битв", Apex Legends не отримала чіткого сюжету. Після завершення столітньої війни, сторони пішли з розбомбленої землі, забравши з собою все цінне. Конфлікт знищив будинки людей, які вирішили перебратися в Окраїну, набиту ресурсами і небезпеками. Життя в новому місці знецінилося через постійні сутички угрупувань, які тепер вирішують конфлікти в Apex Games, борючись за гроші, честь і славу.

Respawn вирішили, що цього буде достатньо і навіть не стали морочитися c передісторією персонажів, сховавши її в описах на сайті. Ті ж Blizzard розповідали історію бійців Overwatch в коміксах і короткометражках. Події Apex Legends відбуваються у всесвіті Titanfall, так що у розробників вже є грунт для розвитку історії. Все ж персонажі вийшли досить цікавими і хотілося б дізнатися про них більше. Чуєте, Respawn.

Не такий як всі

Огляд гри Apex Legends (Фото: НВ)
Огляд гри Apex Legends / Фото: НВ

Якщо сюжетно Apex Legends не зробила крок вперед від своїх братів за жанром, то ось геймплейно відрізняється кардинально. Respawn вирішили відійти від звичної формули і зробити командну королівську битву, де гравці можуть боротися тільки загонами по три людини. Всього на полі бою 20 команд, які в сумі складають 60 гравців.

Зазвичай, "королівські битви" розраховані на сотню бійців, але Respawn вирішили пожертвувати кількістю заради динаміки. До того ж розробники зробили досить компактну карту, яка в половину менше, ніж у Fortnite. Через це в Apex Legends практично немає великих відкритих просторів, а сутички трапляються набагато частіше. Так що якщо "королівські битви" відлякували вас повільним геймплеєм, то Apex Legends може вам сподобатися.

На динаміку вплинула і можливість персонажів підійматися на будівлі і невразливість до падіння. Кожен герой може видертися на будівлю розміром з один ігровий поверх, що відкриває нові простори для маневрів. Наприклад, одного разу на мою комманду напали під час зачистки селища. Поки мої соратники відволікали вогонь, я забрався на дах і обійшов супротивників з тилу. У Fortnite мене б видав звук споруди, а PUBG взагалі такого не дозволяє.

Огляд гри Apex Legends (Фото: НВ)
Огляд гри Apex Legends / Фото: НВ

Відсутність шкоди від падіння також грає на руку динаміці. Наприклад, побачивши ворога з вершини скелі, не потрібно шукати місце для безпечного спуску, а можна відразу кинутися в бій. Або ж гравці можуть влаштовувати засідки на висотках і раптово нападати згори. На перший погляд відсутність шкоди від падіння здається дрібницею, але це сильно впливає на динаміку гри.

Третя і головна відмінність – персонажі з особливими вміннями. Поки що в Apex Legends 8 героїв, але безкоштовних тільки шість. Решту можна купити за преміальну валюту відразу або за ігрові гроші. Такий собі стимул, щоб частіше заходити на поле бою. Герої розділені на класи: атакуючий, медик, розвідка і танк. У кожного такого класу своя роль на полі бою. Медик може лікувати союзників і залучати припаси. Розвідники допомагають з орієнтуванням і пошуком ворогів, а танк захищає своїх братів по загону.

На початку кожного бою гравці по черзі обирають персонажа, і важливо, щоб команда була збалансованою. Якщо в загоні не буде медика або розвідника, то шанси на виживання сильно скоротяться.

Огляд гри Apex Legends (Фото: НВ)
Огляд гри Apex Legends / Фото: НВ

Герої висаджуються на поле бою без зброї, але у кожного є особливі вміння і суперудар, так звана ульта, яка перезаряджається з плином часу. Наприклад, медик Лайфлайн вміє закликати контейнер з припасами та дрона, який лікує союзників. Габралтар може поставити захисний купол і закликати альтірелісьйкий вогонь. Бладхаунд бачить сліди супротивників, а за допомогою візору помічає ворогів крізь стіни.

Щоб перемогти, гравці повинні працювати спільно, використовуючи свої навички і допомагаючи союзникам. Розробники також додали можливість відзначати на карті ворогів, припаси і точки інтересу. Наприклад, побачивши ворога, достатньо натиснути одну кнопку і союзники побачать мітку на його місці з характерною емблемою. До того ж під час висадки гравці можуть позначати точку, в якій вони хотіли би впасти. Це дуже зручні і корисні фішки, але вони не врятують вас, якщо ви граєте не з друзями.

Огляд гри Apex Legends (Фото: НВ)
Огляд гри Apex Legends / Фото: НВ

Під час гри в Apex Legends з випадковими гравцями стає важко координувати дії. Так, розробники додали вбудований голосовий чат, але за 10 годин гри тільки один раз мені попалися гравці з увімкненими мікрофонами. Граючи в команді з товаришем по голосовому зв'язку ви отримуєте зовсім інший досвід. Тепер ви швидше передаєте інформацію про противника, вам простіше спланувати засідку, маршрут і так далі.

Зброя та спорядження

Огляд гри Apex Legends (Фото: НВ)
Огляд гри Apex Legends / Фото: НВ

З балістикою Respawn не морочилися. Всього в Apex Legends чотири види зброї: гвинтівки, автомати, кулемети і пістолети. За каноном, герої висаджуються на поле бою з голими руками і шукають гармати з патронами вже на карті. На локації також валяються модифікатори, які дозволяють зробити зі звичайної гвинтівки снайперку, розширити магазин будь-якої зброї або поліпшити стабільність. Тут уже кожен модифікує зброю під свій стиль гри.

Поведінка зброї відрізняється, але взаємодія не викликає захоплення. Різниця помітна лише в силі віддачі, а звучать вони приблизно однаково. Стрілянина не викликає відторгнення, але фанати Destiny і Battlefield будуть розчаровані.

Технічна сторона і графіка

Огляд гри Apex Legends (Фото: НВ)
Огляд гри Apex Legends / Фото: НВ

Виглядає Apex Legends непогано, але місцями деталізація страждає. У деяких місцях трава схожа на трикутники, а камені нагадують зім'яті коробки. Зате гра не дратує гальмами і просіданням частоти кадрів. В основному Apex Legends радує стабільністю, і навіть за великох концентрації ефектів не перетворюється на слайд шоу.

Що видає безкоштовність Apex Legends

Огляд гри Apex Legends (Фото: НВ)
Огляд гри Apex Legends / Фото: НВ

Оскільки Apex Legends поширюється безкоштовно, то гравці зустрінуться з додатковою монетизацією. У проекті Respawn вона не впливає на баланс і не дозволяє купувати перевагу, але за прикраси для персонажів доведеться платити. Наприклад, за реальну валюту розробники пропонують придбати новий вигляд, анімації добивання, фарбу для зброї, зовнішній вигляд рамки і навіть провокації – короткі репліки персонажів.

Добути це все можна й ігровим шляхом, але збирати доведеться помітно довше. Наприклад, за кожен матч гравець отримує близько 600 монет, а за покупку героя доведеться викласти 12 тисяч. Лутбокси, з яких і випадають косметичні поліпшення, не продаються за ігрову валюту – їх можна отримати тільки за новий рівень у грі або купити за реальні гроші. В майбутньому Apex Legends також отримає платний "Бойовий пропуск", який відкриє гравцям завдання з унікальними нагородами.

У підсумку

Огляд гри Apex Legends (Фото: НВ)
Огляд гри Apex Legends / Фото: НВ

Для ігрового співтовариства Apex Legends стала приємною несподіванкою. Геймери спочатку скептично поставилися до гри, але Respawn розуміються на шутерах. Єдине, за що хочеться посварити розробників, так це за відсутність ракетних ранців і можливості бігати по стінах. Respawn сказали, що ці фішки були в ранніх версіях гри, але через баланс довелося їх прибрати.

вердикт НВ
8 / 10

Apex Legends – відмінний представник жанру "королівських битв", у якого є всі шанси забрати корону у Fortnite. Мені б хотілося поставити грі максимальний бал, але слабка фізика зброї і відсутність того самого бігу по стінах дозволяє поставити тільки 8 з 10.