Ідеальна консистенція і максимум користі. Вчені запропонували незвичайний метод варіння яєць
Порівняння розрізу яйця, звареного за методом учених і звичайним способом (Фото: Пеллегріно Мусто та Ернесто Ді Майо)
Приготування ідеального яйця — завдання, яке довгий час ставило в глухий кут навіть найдосвідченіших кулінарів. Проблема в тому, що білок і жовток потребують різних температур для досягнення ідеальної консистенції.
Білок готується за вищої температури, ніж жовток, і спроба зварити яйце так, щоб обидві частини були ідеальними, часто закінчується невдачею: або білок виходить перевареним, або жовток залишається занадто рідким.
Однак група вчених, здається, знайшла вирішення цієї проблеми. У своєму новому дослідженні вони пропонують метод, який, за їхніми словами, дає змогу приготувати яйце ідеально, з потрібною консистенцією як білка, так і жовтка.
Суть методу полягає в тому, що яйце необхідно поперемінно опускати то в киплячу воду (100°C), то в теплу (30°C) і так далі протягом 32 хвилин. Кожні дві хвилини яйце потрібно перекладати з однієї ємності в іншу.
Звісно, цей метод потребує часу і терпіння, але, як стверджують учені, результат вартий того. Вони провели серію експериментів, порівнюючи яйця, приготовані цим методом, з яйцями, звареними круто, некруто і методом sous vide.
Виявилося, що «періодичний» метод приготування дає змогу досягти ідеального балансу: білок виходить щільним і добре провареним, а жовток залишається кремоподібним і ніжним.
Учені також виявили, що яйця, приготовані «періодичним» методом, містять більше поліфенолів — речовин, що мають антиоксидантні властивості та корисні для здоров’я.
«Дієта, багата на поліфеноли, мабуть, захищає і запобігає виникненню низки захворювань», — зазначають дослідники.
Звісно, 32-хвилинний процес приготування може здатися надто довгим і складним для повсякденного життя. Однак, якщо ви хочете вразити своїх гостей ідеальним сніданком або просто насолодитися ідеально приготованим яйцем, цей метод може стати справжнім відкриттям.
Дослідження було опубліковано в журналі Communications Engineering.