Ми їх втрачаємо. Імператорським пінгвінам в Антарктиді загрожує вимирання

4 серпня 2021, 16:22

Імператорські пінгвіни можуть зникнути через кліматичну кризу, яка призведе до танення морського льоду, необхідного їм для виживання і розмноження.

Цим птахам потрібен міцний морський лід для розмноження і вирощування пташенят, зазначається в міжнародному дослідженні.

Нове дослідження, опубліковане в журналі Global Change Biology, надає цінні нові дані, що показують, як зростає ризик зникнення видів через швидку зміну клімату і почастішання екстремальних кліматичних явищ, таких, як втрата морського льоду. Дослідження, проведене під керівництвом Стефані Дженувріє, молодшого наукового співробітника і еколога морських птахів з Океанографічного інституту Вудс-Хоул, в співавторстві з міжнародною групою вчених, політичних експертів, екологів та науковців-кліматологів, надало основні дослідження і прогнози, адаптовані для використання Службою рибальства і дикої природи США (USFWS).

Відео дня

В їх роботі було запропоновано внести імператорських пінгвінів в список видів, які перебувають під загрозою зникнення відповідно до Закону про зникаючі види, і на цьому тижні USFWS представило цю пропозицію про включення.

«Вчені є відповідальними за те, щоб люди усвідомлювали необхідність змін за допомогою об'єктивних свідчень. За допомогою спеціальної групи ми склали цей документ для USFWS, щоб надати додатковий аналіз майбутніх прогнозів і допомогти інформувати політику і захист видів», — пояснила Дженувріє.

Нове дослідження показує, що швидка зміна клімату збільшує навантаження на види і екосистеми, а ризик зникнення зросте у міру продовження глобального потепління. Імператорські пінгвіни живуть в крижаних прибережних районах Антарктиди, але поточні кліматичні моделі прогнозують значне скорочення антарктичного морського льоду, з яким тісно пов’язаний життєвий цикл імператорських пінгвінів.

Імператорські пінгвіни розмножуються виключно в Антарктиді взимку. Вони витримують температуру мінус 40 градусів за Цельсієм і швидкість вітру, що наближається до 144 кілометрів на годину, збираючись групами по кілька тисяч птахів. Але вони не можуть вижити без достатньої кількості морського льоду.

«Імператорські пінгвіни живуть в тонкій рівновазі з навколишнім середовищем. Якщо морського льоду замало, пташенята можуть потонути, коли морський лід трісне раніше; якщо морського льоду занадто багато, походи за кормом стануть тривалими і важкими, і пташенята можуть голодувати», — зазначили автори роботи.

Якщо викиди парникових газів зростатимуть на рівні, аналогічному сьогоднішньому, що призведе до підвищення температури і скорочення антарктичного морського льоду, чисельність популяції пінгвінів буде повільно зменшуватися приблизно до 2040 року, відтак вона буде скорочуватися набагато швидшими темпами, оскільки крижаний покрив морського льоду стане нижче прийнятної межі. Ймовірно, 98% колоній зникнуть до 2100 року.

Дослідники зазначили, що надзвичайно низький рівень морського льоду в 2016 році призвів до масової відмови від розмноження колонії імператорських пінгвінів в затоці Галлей в Антарктиді. Сезонний морський лід тоді рушив до того, як у пінгвінів вистачило часу відростити доросле пір'я, тому майже 10 000 пташенят потонули. Колонія після цього так і не оговталася.

Раніше НВ писав: британські орнітологи вважають, що субантарктичних пінгвінів Pygoscelis papua потрібно розділити на чотири види залежно від умов проживання.

До таких висновків дійшли вчені Центру еволюції Мілнера при Університеті Бата у Великій Британії після аналізу генетичних і фізичних відмінностей між популяціями в південній півкулі.

Субарктичні пінгвіни з латинською назвою Pygoscelis papua, які є найшвидшими з пінгвінів, сягаючи при плаванні під водою швидкості 36 км/год., живуть в різних широтах південної півкулі і наразі поділяються на два підвиди — P. p. ellsworthi і P. p. papua. Вчені пропонують підвищити ці підвиди до статусу видів і також відокремити від них ще два види.

В роботі вивчалися геноми популяцій, що мешкають на Фолклендських островах і Південної Георгії в південній частині Атлантичного океану, на Південних Шетландських островах в Антарктиці і на островах Кергелен в Індійському океані.

Показати ще новини
Радіо НВ
X