Не викидайте. Хіміки виявили унікальні властивості бананової шкірки

15 серпня, 22:00
Бананова шкірка приносить користь здоров’ю (Фото:VadimVasenin/Depositphotos)

Бананова шкірка приносить користь здоров’ю (Фото:VadimVasenin/Depositphotos)

Дослідження Американського хімічного товариства показало, що додавання до печива висушеної бананової шкірки суттєво покращує поживні властивості продукту.

Дослідження американських біотехнологів показало, що оброблена паром, висушена і перемелена на борошно шкірка банана надає випічці додаткової користі. Бананове печиво мало антиоксидантні властивості, а за вмістом магнію, калію та клітковини випередило класичний пшеничний варіант.

Відео дня

Вчені приготували кілька варіантів печива — з 7,5, 10, 12,5 та 15% бананового борошна. Найкращими смаковими якостями мав зразок із найменшою кількістю банана всередині. При цьому виявилося, що це невелике включення відмінно впливає не лише на смак, а й на зовнішній вигляд випічки, а також її термін зберігання. Зразки з 7,5% бананового борошна у складі не псувалися протягом трьох місяців.

Фахівці вже схвалили це відкриття, заявивши, що заміна частини пшеничного борошна на бананове буде екологічним рішенням. До 40% ваги цього оплоду припадає на шкірку, а її переробка дозволить зменшити кількість відходів.

Використання бананової шкірки вітають і вегани. Вони готують десерти та каррі, а деякі навіть пропонують використовувати шкірки від банана як замінник бекону.

Це не перше дослідження користі бананів. Нещодавно британські фахівці виявили, що вживання бананів, картоплі, пшениці та інших продуктів, що містять калій, дозволяє жінкам зменшити тиск на 13%.

У їхньому дослідженні, що проходило з 1993 по 1997 рік, взяли участь 25 тис. чоловік обох статей. Вік учасників варіювався від 40 до 79 років. Фахівці провели опитування про харчові звички та стан здоров’я, а також регулярно брали зразки сечі в учасників.

З’ясувалося, що жінки, які вживали багаті калієм продукти, набагато рідше, ніж інші, стикалися з гіпертонією. Вчені провели додаткові дослідження та виявили, що кожне збільшення добового споживання цього макроелемента призводило до зниження систолічного. (т.зв. верхнього) тиску на 2.4 мм рт.ст.

Показати ще новини
Радіо НВ
X