Еквівалент пляшки пива. Шимпанзе щоденно споживають солідну дозу алкоголю через гнилі фрукти
Дослідники вважають, що запах і смак алкоголю можуть допомагати тваринам знаходити калорійно багаті, спілі плоди та навіть сприяти соціальній взаємодії в групах (Фото: pixabay)
Нове дослідження каліфорнійських учених показало, що шимпанзе у природному середовищі регулярно споживають значні дози етанолу, який міститься у ферментованих фруктах.
За даними команди з Університету Каліфорнії в Берклі, вперше виміряний вміст алкоголю у плодах, доступних шимпанзе в Уганді та Кот-д'Івуарі, вказує, що ці примати можуть отримувати еквівалент понад двох стандартних алкогольних напоїв на день.
Аспірант Олексій Маро, перший автор дослідження, пояснив: дорослі шимпанзе, маса яких близько 40 кг, споживають приблизно 14 г чистого етанолу щодня — це одна стандартна порція алкоголю за американською системою або майже дві за європейською (10 г). Стільки алкоголю міститься, наприклад, в пляшці пива об'ємом 0.33 л. Примати з'їдають у середньому 4,5 кг фруктів на день, що становить приблизно 75% їхнього раціону. Середній вміст етанолу у проаналізованих 21 видах фруктів становив 0,31−0,32%.
Найпопулярнішими виявилися інжир Ficus musuco в Нгого та плоди Parinari excelsa у Таи. Самці часто збираються на деревах із такими фруктами перед тим, як вирушати патрулювати територію. Вчені зазначають, що явних ознак сп’яніння у приматів немає: щоб відчути ефект, їм довелося б з'їсти неприродно великі обсяги. Однак постійне невелике надходження алкоголю свідчить, що наші спільні з ними предки також щодня стикалися з ферментованими плодами.
Старший автор дослідження, професор Роберт Дадлі, ще понад 20 років тому висунув «гіпотезу п’яної мавпи», за якою людський потяг до алкоголю має еволюційне коріння. Нові дані з Берклі підтверджують цю ідею та закладають основу для подальших робіт. Маро вже повернувся до Нгого, щоб зібрати зразки сечі шимпанзе та визначити метаболіти алкоголю, а також перевірити свіжі фрукти на вміст етанолу.
Дослідники вважають, що запах і смак алкоголю можуть допомагати тваринам знаходити калорійно багаті, спілі плоди та навіть сприяти соціальній взаємодії в групах. Це може пояснювати глибокі еволюційні причини вживання алкоголю людьми.