З космічних грядок. В Австралії розробили рецепт салату для астронавтів

6 березня, 17:05
Салат має високу енергетичну та харчову цінність, а також вирізняється чудовим смаком (Фото:Університет Аделаїди)

Салат має високу енергетичну та харчову цінність, а також вирізняється чудовим смаком (Фото:Університет Аделаїди)

Зазвичай підкорювачі космосу харчуються сублімованими продуктами. Але в Університеті Аделаїди вигадали чудову альтернативу їжі в тюбиках — салат зі свіжих овочів, бобових, трав, злаків і насіння, які можна виростити на МКС або привезти із Землі.

Салат, розроблений дослідниками з Університету Аделаїди в Австралії, містить суміш таких компонентів: соєві боби, мак, ячмінь, капуста, арахіс, солодка картопля та насіння соняшнику. Точну кількість кожного інгредієнта було скориговано таким чином, щоб він містив поживні речовини, які потрібні астронавту.

Відео дня

Крім того, вчені спеціально обирали продукти, які можна без проблем привезти із Землі або виростити на МКС. Також вони керувалися міркуваннями ергономічності, обираючи найбільш поживні рослинні продукти, малі обсяги яких зможуть наситити людину.

Під час створення рецепту космічного салату дослідники перебрали близько 100 можливих інгредієнтів. Не останню роль при цьому відігравали смакові якості компонентів та готової страви.

«Їжа — невід'ємна частина того, щоб залишатися здоровим і щасливим, і є багато факторів, які сприяють цьому, — вважають дослідники. — Крім харчової цінності та здатності вирощувати рослини в космосі, ми також розглянули інші важливі аспекти космічної дієти для покращення самопочуття космонавтів, включаючи колір, смак та поєднання інгредієнтів між собою».

Готову страву продегустувала команда добровольців на Землі. Вони повідомили, що було смачно настільки, що заради подібної їжі можна провести тиждень-другий у космосі.

Показати ще новини
X