Скибочка історії. Біологи з’ясували, звідки пішли кавуни

25 травня 2021, 08:02

Нове дослідження вчених з Вашингтонського університету в Сент-Луїсі переписує походження культурних кавунів.

Використовуючи ДНК вирощених у теплицях рослин, які представляють усі види й сотні різновидів кавунів, вчені виявили, що кавуни, найімовірніше, походять від предків дикорослих культур в північно-східній Африці.

Відео дня

Раніше вважалося, що батьківщиною кавуна є Південна Африка, але ця робота виправляє помилку 90-річної давності, коли кавуни були віднесені до тієї ж категорії, що й південноафриканська лимонна диня.

Замість цього дослідники виявили, що суданська рослина з негіркою білуватою м’якоттю, відома як диня Кордофан (C. lanatus), є найближчим родичем одомашнених кавунів.

Генетичне дослідження узгоджується з нещодавно описаними картинами з єгипетських гробниць, які припускають, що кавун могли використовувати в долині Нілу як десерт понад 4000 років тому.

«Ґрунтуючись на ДНК, ми виявили, що кавуни, якими ми їх знаємо сьогодні — з солодкою, часто червоною м’якоттю, яку можна їсти сирою, — були генетично найближчими до диких форм із Західної та Північно-Східної Африки», — сказала Сюзанна С. Реннер, почесний професор кафедри біології Вашингтонського університету.

Реннер — біолог-еволюціоніст, яка нещодавно приєдналася до Вашингтонського університету після 17 років роботи професором в Університеті Людвіга-Максиміліана в Мюнхені, Німеччина, де вона також працювала директором Мюнхенського ботанічного саду і Мюнхенського гербарію.

«Сьогоднішній кавун походить з дуже невеликого генетичного фонду і дуже сприйнятливий до хвороб і комах-шкідників, включаючи різні види цвілі, інші гриби, віруси і нематоди. На цей час ми виявили варіації в трьох генах стійкості до хвороб між динею Кордофан і домашнім кавуном. Селекціонери можуть використовувати ці висновки з генома», — сказала Реннер.

Але деякі з найважливіших висновків цього дослідження, за словами Реннер, пов’язані з мобільністю людей і їхніми культурними зв’язками.

«Саме малюнки на єгипетських гробницях переконали мене в тому, що єгиптяни їли холодну кавунову м’якоть», — сказала Реннер. «Інакше навіщо класти ці величезні фрукти на пласкі таці поруч з виноградом та іншими солодкими фруктами?»

Раніше НВ писав, що вчені з Франції зуміли відтворити рецепт стародавнього хліба, використавши доступні сьогодні продукти, зокрема дуже рідкісний сорт пшениці.

Питання про те, як єгиптяни пекли хліб близько 4500 років тому, багато років спантеличувало археологів. Дослідниця з Франції вирішила в буквальному сенсі взяти справу в свої руки і розкрити техніку випічки хліба багато тисячоліть тому, зокрема рецепт.

«Виробництво хліба в Єгипті фараонів добре задокументовано, зокрема, за допомогою зображень обробки харчових продуктів, які є частиною прикраси елітних гробниць Старого і Середнього царства, і так званих форм для хліба — керамічного посуду, знайденого у великій кількості на археологічних розкопках», — написала доктор Аделіна Бетсі з Університету Сорбонни в Парижі в своїй статті.

За часів Стародавнього царства (2750−2250 рр. до н.е.) більшість зображень, зазвичай присутніх у похованнях, можна було розділити на три категорії: нагрівання форми у вогні, її виймання та заливання рідини всередину. За часів Середнього Царства форми нагрівали в каміні, а потім заповнювали напівтвердим тістом. Для своїх експериментів археолог вирішила розігріти і випекти хліб у відкритих вогнищах в неглибоких ямах.

Показати ще новини
Радіо НВ
X