Мікроби-рятівники. Вчені створили мікроорганізм, який ефективно переробляє пластик

1 жовтня 2020, 14:00
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Біології з Великої Британії розробили гібридний фермент, який дозволяє переробляти пластик у шість разів ефективніше, ніж будь-які інші мікроорганізми.

Кілька років тому вчені з Японії виявили мікроорганізм Ideonella sakaiensis, який може переробляти пластик.

Ключовим у роботі цих бактерій є фермент поліетилентерефталату (PETase), який може руйнувати пластик.

Відео дня

У новому дослідженні біологів з Портсмутського університету вчені підтвердили існування схожого ферменту, і заявили, що їх гібрид може переробляти пластик на 20% ефективніше.

Новий фермент називається MHETase, і він, як PETase, дозволяє бактерії Ideonella sakaiensis використовувати пластик як єдине джерело вуглецю, по суті переробляючи цей матеріал.

Вчені з Великої Британії дійшли висновку, що гібрид цих ферментів дозволить знищувати пластик ще ефективніше: PETase руйнує поверхню пластика, а MHETase зможе подрібнювати його до рівня будівельних блоків.

Експеримент показав, що об'єднання цих ферментів підтвердило поліпшену роботу мікроорганізму у поглинанні пластика.

«Ми були раді бачити, що наш новий химерний фермент у три рази швидше, ніж окремі ферменти, отримані природним шляхом, що відкриває нові можливості для подальших поліпшень», — заявили автори роботи.

У природі існують і інші мікроорганізми, які можуть переробляти целюлозу, хітин і т. і.

Дослідники припускають, що «коктейль» з ферментів, що руйнують пластик, дозволить розробити перспективні системи для знищення полімерних відходів.

Нагадаємо, у минулому місяці вчені з Австралії заявили, що морепродукти на місцевих ринках містять величезну кількість мікропластику.

Експерти проаналізували склад п’яти диких синіх крабів, десяти тигрових креветок, десяти диких кальмарів, десяти устриць і десяти диких сардин, які вони купили на місцевих ринках.

У результатах роботи зазначено, що любителі морепродуктів в середньому приймають 0,7 міліграмів пластика при вживанні однієї порції устриць або кальмарів, а також до 30 міліграмів пластика при вживанні порції сардин.

До порівняння, 30 міліграм — це вага звичайного рисового зерна.

Через вживання пластика багато морських тварин страждають від оксидативного стресу, — загибелі клітин організму після їх окислення шкідливими речовинами.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Техно
Розсилка про те як технології змінють світ
Щопонеділка

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X