Без латте не залишимося. Вчені знайшли вид кави, який стійкий до глобального потепління

20 квітня 2021, 10:18

Стійка до глобального потепління кава із Західної Африки в перспективі замінить традиційні сорти кави, які можуть сильно постраждати в найближчі півстоліття.

Вид кави, знову виявлений через десятиліття після того, як вважався зниклим, настільки ж смачний, як і високоякісна арабіка, впевнені автори роботи з Королівських ботанічних садів Великобританії.

Відео дня

Рослина — це кава Stenophylla, або Coffea stenophylla, дикий і відносно рідкісний вид, що зустрічається в Західній Африці. У порівнянні з більш широко використовуваними кавовими сортами, він краще пристосований до кліматичних змін.

Більш того, він має смак, схожий на високоякісну каву арабіка, приготовану з рослини арабіка (C. arabica), тому він має задовольнити і шанувальників гарячого напою. Арабіка, яка нині домінує на 75% ринку, є одним із сортів, яким особливо загрожує зміна клімату, оскільки для росту рослини потрібні дуже специфічні умови.

«Цей вид значно розширює кліматичний діапазон для високоякісної кави і може надати важливий ресурс для розвитку стійких до клімату рослин кавових культур», — пишуть дослідники у своїй статті.

Рослина Stenophylla дійсно переживає різке повернення: раніше вважалося, що вона вимерла всюди, крім Кот-д'Івуару, і за кілька десятиліть про неї публікувалося дуже мало інформації. Однак нещодавно цей сорт був знову відкритий в Сьєрра-Леоне.

Вчені протестували зразки C. stenophylla, щоб з’ясувати його смак, і запустили моделі, щоб оцінити умови, в яких він може рости. Він може витримувати температуру до 24,9 °C — тепліші умови, ніж сорти C. arabica або C. canephora (відомий як робуста).

Більш ранні дослідження показують, що рослина Stenophylla може пережити періоди посухи, а також частково стійка до іржі кавового листя, тому вона має безліч характеристик, які роблять її можливим варіантом для виробництва кави в більш складних умовах — якщо ми зможемо виростити C. stenophylla в достатній кількості.

«Низький урожай був названий основною причиною того, що стенофілли не змогли утвердитися як один з основних видів кавових культур в світі, хоча конкуренція з боку кави робуста, ранній прогрес якої в перетворенні на глобальний товар збігається із занепадом вирощування стенофілли, найімовірніше, була серйозною проблемою», — пишуть дослідники.

За словами авторів роботи, кава Stenophylla також виявилася популярною серед експертів з дегустації кави під час сліпих тестів, проведених за останній рік. Надалі рослину можна було б схрестити з іншими сортами, щоб додати стійкість до зміни клімату іншим видам.

Перехід на більш витривалі сорти кави — це лише один з варіантів, які передбачає галузь: переміщення вирощування кавових зерен і адаптація різних аспектів виробництва кавових зерен — це ідеї, які також розглядаються, хоча найкращим шляхом було б усунення першопричини: зміни клімату.

Зараз садять саджанці, щоб оцінити життєздатність стенофілли як високоякісного джерела кави в майбутньому — хоча, можливо, пройде деякий час, перш ніж хтось, крім дослідників та експертів, спробує цей напій.

«Його не буде в кав’ярнях в найближчі кілька років, але я думаю, що через п’ять-сім років вона вийде на ринок як нішева кава, як високоякісна кава, а потім, я думаю, буде більш поширена», — сказав Аарон Девіс, керівник відділу досліджень кави в Королівському ботанічному саду Великобританії.

Раніше НВ писав, що кавову м’якоть, відходи виробництва кави, можна використовувати для прискорення відновлення тропічних лісів.

У дослідженні вчені зі Швейцарії та США розклали 30 самоскидів з кавовою м’якоттю на площі 35×40 м деградованої землі в Коста-Риці й відзначили таку саму площу без кавової м’якоті для контролю.

«Результати були разючими», — сказала доктор Ребека Коул, провідний автор дослідження. «Територія, оброблена товстим шаром кавової м’якоті, перетворилася на невеликий ліс всього за два роки, тоді як на контрольній ділянці переважали немісцеві пасовищні трави».

Лише через два роки площа, оброблена кавовою м’якоттю, покрила 80% навісу в порівнянні з 20% в контрольній зоні.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Техно
Розсилка про те як технології змінють світ
Щопонеділка

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X