Допінг для лісу. У США розробили новий спосіб відновлення тропіків

29 березня 2021, 13:09

Нове дослідження показало, що кавову м’якоть, відходи виробництва кави, можна використовувати для прискорення відновлення тропічних лісів.

У дослідженні вчені зі Швейцарії та США розклали 30 самоскидів з кавової м’якоттю на площі 35×40 м деградованої землі в Коста-Ріці і визначили таку ж площу без кавової м’якоті в якості контролю.

Відео дня

«Результати були вражаючими», — сказала доктор Ребекка Коул, провідний автор дослідження. «Територія, оброблена товстим шаром кавової м’якоті, перетворилася на невеликий ліс всього за два роки, в той час як на контрольній ділянці переважали немісцеві пасовищні трави».

Лише за два роки площа, оброблена кавовій м’якоттю, покрила 80% навісу в порівнянні з 20% в контрольній зоні. Навіс в зоні м’якоті кава була також в чотири рази вище, ніж у контрольній зони.

Додавання шару кавовій м’якоті товщиною в півметра усунуло пасовищні трави, які переважали на землі. Ці трави часто є перешкодою для розвитку лісів, і їх видалення дозволило місцевим видам дерев швидко повторно заселити цю територію.

Дослідники також виявили, що після двох років вміст поживних речовин, включаючи вуглець, азот і фосфор, було значно вище в обробленої області в порівнянні з контрольною. Це багатообіцяючий висновок, враховуючи, що колишні тропічні сільськогосподарські угіддя часто сильно деградували, а погана якість грунту може затримати розвиток лісів на десятиліття.

Доктор Коул сказала: «Це тематичне дослідження показує, що побічні продукти сільського господарства можуть бути використані для прискорення відновлення лісів на деградованих тропічних землях. У ситуаціях, коли переробка цих побічних продуктів пов’язана з витратами для сільськогосподарських підприємств, їх використання для відновлення лісів може являти собою „безпрограшний“ сценарій».

Дослідження проводилося в графстві Кото-Брус на півдні Коста-Ріки на колишньої кавовій фермі, яку відновлюють в ліс. У 1950-х роках в регіоні сталося швидке збезлісення і перебудову земель під вирощування кави і пасовища, а до 2014 року лісовий покрив скоротився до 25%.

Коул попереджає, що необхідні подальші дослідження, щоб перевірити використання кавовій м’якоті для відновлення лісів.

«Це дослідження було проведено тільки на одному великому підприємстві, тому необхідно додаткове тестування, щоб побачити, чи працює ця стратегія в більш широкому діапазоні умов. Вимірювання, які ми публікуємо, відносяться тільки до перших двох років. Довгостроковий моніторинг покаже, як м’якоть кави впливає на грунт і рослинність з плином часу», — підкреслила вона.

Раніше НВ писав, що кількість пожеж в лісах Амазонки на території Бразилії зросла на 28% протягом липня 2020 року. Про це свідчать дані Національного космічного агентства країни INPE.

Згідно з ними, протягом липня в регіоні сталося 6 803 пожеж, а в цей же час в 2019 році - 5 318. Це зростання набагато менше, ніж збільшення кількості пожеж на 200% в серпні 2019 року, коли їх було зафіксовано 30 090.

Однак групи із захисту навколишнього середовища побоюються, що збільшення кількості пожеж в липні може бути передвісником погіршення ситуації в серпні.

За перші шість місяців залишилися без лісу рекордні 3069 квадратних кілометрів бразильської Амазонки, що на 25% більше, ніж за такий же період минулого року.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Техно
Розсилка про те як технології змінють світ
Щопонеділка

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X