Навіть уміли пекти млинці. Дослідники з’ясували, що неандертальці були чудовими кулінарами

Печера Шанідар у горах Загрос в Іраку (Фото:Кріс Хант)
Група британських археоботаників проаналізувала обвуглені залишки їжі у двох місцях: печері Шанідар в Іраку та печері Франхті у Греції. Їм вдалося дізнатися про склад страв, які готували предки сучасної людини.
У печері Шанідар дослідники проаналізували залишки їжі, приготовленої 70 000 років тому, а у Франхті — 12 тисяч років тому.
Їм вдалося з’ясувати, що неандертальці вживали їжу рослинного та тваринного походження, крім того, вони застосовували безліч досить складних процесів на кшталт замочування та подрібнення.
«Наші знахідки — перше реальне свідчення складної кулінарії — і, отже, харчової культури — серед неандертальців», — говорить Кріс Хант, експерт з культурної палеоекології в Ліверпульському університеті Джона Мура, який був координатором розкопок.
На думку вчених, це говорить про схожість стародавніх і сучасних людей, а також про те, що смак їжі мав значення для людства протягом майже всієї його історії. Британські дослідники зазначили, що неандертальці готували їжу, виходячи з поєднання продуктів, а також присмачували страви дикими травами.
Щоб краще зрозуміти дієту неандертальців, Хант і його колеги зібрали рослини, що ростуть неподалік печер, і приготували їх так, як це робили далекі предки.
На їх подив, вийшло щось на зразок млинців з горіхами. І, за словами Ханта, це було смачно.