Навіть уміли пекти млинці. Дослідники з’ясували, що неандертальці були чудовими кулінарами

1 грудня 2022, 14:19
Печера Шанідар у горах Загрос в Іраку (Фото:Кріс Хант)

Печера Шанідар у горах Загрос в Іраку (Фото:Кріс Хант)

Група британських археоботаників проаналізувала обвуглені залишки їжі у двох місцях: печері Шанідар в Іраку та печері Франхті у Греції. Їм вдалося дізнатися про склад страв, які готували предки сучасної людини.

У печері Шанідар дослідники проаналізували залишки їжі, приготовленої 70 000 років тому, а у Франхті — 12 тисяч років тому.

Їм вдалося з’ясувати, що неандертальці вживали їжу рослинного та тваринного походження, крім того, вони застосовували безліч досить складних процесів на кшталт замочування та подрібнення.

Відео дня

«Наші знахідки — перше реальне свідчення складної кулінарії — і, отже, харчової культури — серед неандертальців», — говорить Кріс Хант, експерт з культурної палеоекології в Ліверпульському університеті Джона Мура, який був координатором розкопок.

На думку вчених, це говорить про схожість стародавніх і сучасних людей, а також про те, що смак їжі мав значення для людства протягом майже всієї його історії. Британські дослідники зазначили, що неандертальці готували їжу, виходячи з поєднання продуктів, а також присмачували страви дикими травами.

Щоб краще зрозуміти дієту неандертальців, Хант і його колеги зібрали рослини, що ростуть неподалік печер, і приготували їх так, як це робили далекі предки.

На їх подив, вийшло щось на зразок млинців з горіхами. І, за словами Ханта, це було смачно.

Показати ще новини
Радіо NV
X