Встигни спробувати. Глобальне потепління знищить велику частину виноградників

30 січня 2020, 16:43
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Багато відомих виноградників можуть зіткнутися з проблемами при виборі сортів винограду, які вони вирощують, оскільки зміна клімату призводить до менш сприятливих умов.

Вчені підрахували, що до 85 відсотків виноробних регіонів схильні до ризику через глобальне потепління.

Навіть якщо світу вдасться приборкати викиди парникових газів в результаті чого середня глобальна температура виросте всього на 2 С — то площі, придатні для вирощування винограду можуть скоротитися на 56 відсотків.

Відео дня

В при потенційному сценарії потепління на 4 С, 85 відсотків земель, придатних для виноградників, більше не зможуть виробляти хороші вина, тому що виноград надзвичайно чутливий до змін температури, викликаних зміною клімату.

«У певному сенсі, вино, це перший маркер впливу зміни клімату на сільське господарство, як канарки на вугільній шахті, тому що виноград дуже чутливий до клімату», — сказав Бенджамін Кук з Колумбійського університету, співавтор дослідження.

Кожен сорт винограду пристосований під умови конкретного регіону, так що навіть незначні сезонні і кліматичні зміни впливають на його смакові якості, швидкість росту і дозрівання.

Але надія ще не втрачена. У більш теплому кліматі виноград буде дозрівати швидше, що дозволить зробити вино менш кислим, солодшим і темним, а також підвищити вміст в ньому алкоголю.

Дослідження передбачає, що виробники вина могли б зробити «перетасування», помінявши регіони для різних сортів з урахуванням майбутнього потепління. За словами авторів, такий крок може вдвічі скоротити потенційні втрати виноробних регіонів при 2 C потепління.

Дослідники вважають, що різноманітність культур може стати ключем до підвищення стійкості сільського господарства до зміни клімату, і сказали, що виноградні вина надають унікальну можливість перевірити це припущення.

Наприклад, в бургундському регіоні Франції, як вважають автори, теплолюбні Мурведр і Гренаш можуть замінити нинішні сорти, такі як Піно Нуар. В регіоні Бордо Каберне Совіньон і Мерло також можуть бути замінені Мурведром.

Реалізація таких значних культурних змін в областях, багатих історією виноградарства, була б серйозною проблемою, так само як і правове становище — строгі правила регулюють виноград, використовуваний в винах, які продаються з певних регіонів.

Тим не менш, деякі зміни вже в русі. Наприклад, в Бордо, де Каберне Совіньон домінує, раніше було дозволено використовувати тільки кілька сортів винограду, включаючи Каберне Фран, Мерло, Пті Вердо і Мальбек. Але це змінилося в липні 2019 року. Виноробні Бордо дозволили використовувати чотири нових червоних сорти винограду для боротьби з підвищенням температури в Бордо.

«В Європі вже почалися розмови про нове законодавство, щоб полегшити основним регіонам зміну сортів, які вони вирощують. Але виробники все ще повинні навчитися вирощувати ці нові сорти. Це серйозна перешкода в деяких регіонах, де вирощуються одні й ті ж сорти протягом сотень і сотень років», — підкреслили автори роботи.

За словами вчених, більш прохолодні виноробні регіони, такі як Німеччина, Нова Зеландія і тихоокеанський північний захід США, майже не постраждають при сценарії потепління на 2 C. Ці райони можуть стати придатними для більш теплих сортів, таких як Мерло і Гренаш, в той час як сорти, які віддають перевагу більш низьким температурам, такі як Піно Нуар, можуть поширитися на північ в райони, які в даний час не підходять для вирощування вина.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Техно
Розсилка про те як технології змінють світ
Щопонеділка

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X