Скоро Хелловін. Американський ботанік розповіла, чому деякі гарбузи доростають до гігантських розмірів

Маса деяких гарбузів перевищує тисячу кілограмів (Фото:swisshippo/Depositphotos)
Джесіка Севідж, ботанік з університету Міннесоти, провела дослідження та з’ясувала, в чому секрет зростання найбільших екземплярів.
Дослідниця давно шукала відповідь на питання, що допомагає деяким гарбузам виростати до неймовірних розмірів. Відомо, що найбільші зразки можуть важити близько тонни, тобто більше, ніж деякі автомобілі.
Севідж проаналізувала зразки багатьох плодів, наданих їй фермерами. Вчена знала, що зростання гарбуза безпосередньо залежить від кількості води та цукру, а також ефективності транспортування провідних тканин — флоеми та ксилеми.
Оскільки гігантські гарбузи ростуть швидко — всього за 120−160 днів, очевидно, що поживних речовин їм потрібно багато. Вивчивши стебла і м’якоть гарбузів, а також порівнявши їх з аналогічними частинами у кабачків, Севідж виявила повну схожість метаболічних процесів.
Однак гарбузи набагато більші — і зовсім не тому, що виробляють більше цукру чи споживають більше води. Річ у тому, що у цих рослин набагато більше флоем і ксилем. Це створює потужну судинну систему, яка здатна ефективно транспортувати будь-які об'єми поживних елементів, додаючи гарбузові на піку зростання до 15 кг маси щодня.