Тепер офіційно. Здорове харчування здатне сповільнити розвиток деменції та серцевих хвороб

11 вересня, 14:00
Зробити резюме статті:
ChatGPT ChatGPT
Науковці спостерігали за понад 2400 шведів похилого віку, щоб оцінити вплив різних моделей харчування на здоров’я (Фото: pixabay)

Науковці спостерігали за понад 2400 шведів похилого віку, щоб оцінити вплив різних моделей харчування на здоров’я (Фото: pixabay)

Дотримання здорової дієти може уповільнити розвиток деменції та серцево-судинних захворювань у людей літнього віку.

Це підтверджує масштабне 15-річне дослідження Каролінського інституту у Швеції, результати якого опубліковані в журналі Nature Aging.

Науковці спостерігали за понад 2400 шведів похилого віку, щоб оцінити вплив різних моделей харчування на здоров’я. Було проаналізовано чотири типи дієт. Три з них належали до здорових і включали велику кількість овочів, фруктів, цільнозернових продуктів, бобових, горіхів, ненасичених жирів, а також обмежене споживання червоного м’яса, ковбасних виробів, солодощів і маргарину. Четверта дієта, навпаки, мала виражений запальний ефект. Вона містила значні обсяги червоного м’яса та напівфабрикатів, очищені зернові, солодкі напої, а також передбачала низьке споживання овочів, чаю й кави.

Реклама

Результати показали: у людей, які дотримувалися здорового харчування, розвиток хронічних захворювань — зокрема деменції та патологій серцево-судинної системи — відбувався повільніше. Натомість ті, хто споживав запальні продукти, мали підвищений ризик погіршення здоров’я. Водночас дослідження не зафіксувало істотного впливу дієти на розвиток м’язових та кісткових хвороб.

«Наші результати показують, наскільки важливим є харчування для розвитку множинних патологій у літньому віці», — зазначив співавтор дослідження Адріан Карбальйо-Касла, науковий співробітник Центру досліджень старіння Каролінського інституту.

У роботі вивчалися різні дієтичні моделі, серед яких:

  • MIND — дієта, спрямована на підтримку здоров’я мозку та зниження ризику деменції;

  • AHEI — індекс, що оцінює дотримання рекомендацій зі зменшення ризику хронічних хвороб;

  • АМЕД — адаптована версія середземноморської дієти;

  • EDII — емпіричний дієтичний запальний індекс.

Дослідники підкреслюють, що наступним кроком стане розробка рекомендацій для різних груп літніх людей з урахуванням віку, статі, соціального стану та наявних захворювань.

Фінансування дослідження забезпечили Шведська наукова рада (VR) та Рада з досліджень у сфері охорони здоров’я, праці й соціального забезпечення (FORTE). Вчені наголошують, що конфлікту інтересів у них немає.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Показати ще новини