Переходимо на чай. Шість типів раку пов’язані з вживанням алкоголю — вчені

8 жовтня 2024, 00:54
Зробити резюме статті:
ChatGPT ChatGPT

Між вживанням алкоголю та онкологічними захворюваннями є складний взаємозв'язок, йдеться у новому звіті Американської асоціації з дослідження раку.

Автори звіту підрахували, що 40% усіх випадків раку пов’язані з «модифікованими факторами ризику» — речами, які люди можуть змінювати самі. Серед них чільне місце займає вживання алкоголю. Загалом шість типів раку пов’язані з вживанням алкоголю: рак голови та шиї, рак стравоходу, рак печінки, рак грудей, колоректальний рак і рак шлунка. У 2019 році більше одного з 20 діагнозів раку на Заході пояснювали вживанням алкоголю, і з часом ця цифра зростає.

Реклама

У звіті висвітлюється тривожна тенденція: зростання рівня захворюваності на деякі види раку серед молоді. Особливе занепокоєння викликає зростання захворюваності на колоректальний рак серед дорослих віком до 50 років — відзначається щорічне зростання на 1,9% між 2011 і 2019 роками. Хоча точні причини цієї тенденції все ще вивчаються, дослідження незмінно показують зв’язок між частим і регулярним вживанням алкоголю в ранньому та середньому віці та вищим ризиком раку товстої кишки та прямої кишки в подальшому житті.

Важливо пам’ятати, що, хоча алкоголь підвищує ризик раку, це не означає, що кожен, хто п'є, захворіє на рак. Багато факторів сприяють розвитку раку. Організм людини розщеплює алкоголь на ацетальдегід, речовину, яка може пошкодити нашу ДНК, структуру наших клітин. Ці мутації можуть спричинити рак. Також алкоголь може погіршити засвоєння поживних речовин і вітамінів, змінити рівень гормонів і навіть полегшити проникнення шкідливих хімічних речовин у клітини ротової порожнини та горла. Це може вплинути на бактерії в нашому кишківнику, так званий мікробіом. Крім цього, вживання алкоголю часто пов’язане з іншими аспектами життя людини, як відсутність фізичної активності та ожиріння.

Цікаво, що коли йдеться про вплив алкоголю на розвиток раку, тип напою істотно не змінює ситуацію. Саме етанол є канцерогенним, і немає різниці, як його отримали — з пива, вина чи міцного алкогольного напою.

«Зв'язок між алкоголем і ризиком розвитку раку, як правило, залежить від дози, що означає, що більший рівень споживання пов’язаний з більшим ризиком. Навіть легке або помірне споживання алкоголю пов’язане з підвищеним ризиком деяких видів раку, зокрема раку молочної залози. … Зменшення або припинення споживання алкоголю може знизити ризик», — стверджує професор біомедичних наук в Anglia Ruskin University Джастін Стеббінг в статті для The Conversation.

Показати ще новини