Алкогольний чит-код. У США придумали, як швидко зістарити віскі без втрати смаку

9 жовтня 2020, 17:35

Bespoken Spirits, компанія з виробництва спиртних напоїв з Кремнієвої долини, розробила новий процес для прискорення витримки віскі та створення певних смаків.

Стартап, серед, інвесторів якого бейсболіст Дерек Джетер, оголосив про залучення фінансування в розмірі $ 2,6 млн.

Bespoken — не перший стартап, який зважився на прискорену витримку, процес, який намагається мінімізувати час, необхідний для витримки напою, який зазвичай робиться в дерев’яних діжках. Компанія стверджує, що вона перша, яка об'єднала це з підходом на основі машинного навчання, хоча і називає це технологією ACTivation.

Відео дня

«Замість того, щоб поміщати спирт в діжку і пасивно чекати, поки природа піде своєю чергою, і просто кидати кістки і дивитися, що відбувається, ми замість цього використовуємо нашу запатентовану технологію ACTivation — з буквами A, C і T, які позначають аромат, колір і смак — щоб наповнити діжку спиртом і активно контролювати процес і хімічні реакції, щоб доставити індивідуальний спирт преміум-якості - і мати можливість робити це всього за кілька днів, а не десятиліть», — пояснив засновник стартапу Стю Аарон.

Команда стверджує, що традиційне старіння в діжках — це марнотратний процес, при якому ви втрачаєте 20% продукту через випаровування, і цей процес важко відтворити. І через те, що це займає багато часу, це також створює фінансові проблеми для новачків в цьому бізнесі і ускладнює впровадження інновацій.

Прямо зараз, зазначив Аарон, багато ремісничих винокурень стикаються з фінансовими труднощами і їм необхідно розблокувати свої запаси і швидше вивести свій продукт на ринок — і, можливо, з кращою якістю і, отже, більш високою ціною — чим вони могли раніше.

Цікаво, що через пандемію багато пивоварень теж зараз накопичили на складах багато простроченого пива.

«Вони розуміють, що замість того, щоб платити комусь за те, щоб позбутися цього пива, вони можуть фактично переробити пиво, переганяючи його на віскі. Але, на жаль, коли пивоварня переганяє пиво на віскі, це зазвичай не дуже хороший віскі. І ось тут ми вступаємо. Ми можемо взяти це пиво і перетворити його на віскі екстра-класу », — сказав Аарон.

Раніше НВ писав, що вчені представили лазерну систему, яка дозволяє аналізувати склад віскі без необхідності відкривати пляшку. Технологія потрібна для підтвердження автентичності дорогого алкоголю.

В основі цієї технології лежить раманівська лазерна спектроскопія — вивчення спектрів електромагнітного випромінювання, яке дозволяє перевірити, як світло розсіюється і взаємодіє з молекулами певного зразка.

Оскільки скло пляшки також розсіює світло і може порушити сигнал, вчені вирішили використовувати два променя: один з них утворює світлове кільце на пляшці, а другий — фокусує сигнал на конкретному місці всередині її вмісту.

Це дозволяє відокремити сигнал скла від сигналу самого віскі, і перевірити склад напою, не відкриваючи пляшки.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Техно
Розсилка про те як технології змінють світ
Щопонеділка

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X