Видаляє 98,4% солі. Вчені створили новий спосіб опріснення води

20 травня 2019, 08:00

Дослідники з Університету Колумбії в Сполучених Штатах оголосили, що вони створили новий метод для більш швидкого і більш ефективного очищення солоної води.

Нове відкриття може допомогти вирішити проблему нестачі прісної води в деяких районах, повідомляє Popular Mechanics.

Опріснення — процес видалення солі з солоної води, що робить її безпечною для споживання людиною — є однією з тих ідей, які виглядають важливими для людства в цілому. Можливість пити воду океану може вирішити багато проблем по всій земній кулі, наприклад опріснення може дозволити навіть знизити рівень океану.

Відео дня

Але опріснення має свою «темну сторону», відому як розсіл, екологічно шкідливий побічний продукт. Однак новий підхід Колумбійського університету може радикально змінити межі опріснення. Слово розсіл зазвичай відноситься до солоного розчину, який використовується для збереження свіжості продуктів, таких як квашена капуста. Промисловий розсіл також містить сіль, але він набагато небезпечніше кулінарного родича.

Промисловий розсіл може мати солоність до 10 разів вище, ніж у океану. Він руйнує грунт, погіршує здатність рослинності поглинати поживні речовини і токсичний для тварин. Це серйозна проблема, яку десятиліттями намагалися вирішити багато вчених.

Тепер група дослідників з Колумбійського університету розробила процес, призначений для очищення промислових соляних розсолів. Вони називають нововведення «екстракцією розчинником при коливаннях температури» (TSSE).

TSSE може опріснювати надзвичайно солоний розсіл, в сім разів більше солоний, ніж океан. Для порівняння, існуючі методи можуть обробляти розсіл тільки в два рази солоніше. В експериментальних умовах спосіб видаляє 98,4% солі у воді. Це еквівалентно чинним стандартам для зворотного осмосу. На відміну від цього, проте, TSSE не вимагає дуже високої температури або тиску.

«TSSE — це ефективний і дієвий метод, який може бути розширений за рахунок екологічної енергії. Він не містить мембран і не заснований на випарному фазовому переході», — сказав Нгуєн Їп, глава дослідницької групи.

Винахідники переконані, що їх метод трансформує водне господарство і прийде на зміну більш дорогим і менш ефективним технологіям.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Техно
Розсилка про те як технології змінють світ
Щопонеділка

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X