Їх звичаї. У Росії запропонували додавати сарану в ковбасу
Біотехнологи з російського Університету ІТМО почали розробку харчової добавки на основі хітину, який отримують з панцира сарани.
За запевненнями вчених, цією добавкою можна буде збагачувати ковбасу, напівфабрикати, молочні продукти і хлібобулочні вироби, повідомляє Ferra.
Зараз з цією метою використовуються порошкові концентрати з відходів м’ясного виробництва (шкур, рогів і копит). Справа в тому, що напівфабрикати не мають достатньої кількості білка. А він необхідний для підтримки нормального функціонування людського організму.
За словами вчених, необхідність в створенні таких добавок обумовлена загрозою катастрофічної нестачі тваринного білка. При цьому вміст протеїнів в панцирі сарани коливається від 13 до 77% від сухої маси. Тому застосування комах в харчовій промисловості буде ефективним. Крім того, розведення сарани вимагає менших витрат, ніж, наприклад, розведення корів.
Після того, як дослідники завершать розробку добавки, і як тільки вона пройде всі дослідження, порошок з сарани зможуть використовувати для збагачення продуктів.
На думку вчених, до 2050 року людству буде потрібно додатково 265 млн тонн білка щорічно. У зв’язку з цим глобальне виробництво сільгосппродукції має буде збільшитися на 50% в порівнянні з нинішнім рівнем, крім того, будуть потрібні нові джерела їжі.
Ще в 2016 році наукові співробітники Університету Колорадо в Сполучених Штатах Америки знайшли натуральний замінник м’яса. За підсумками масштабного дослідження фахівці прийшли до висновку, що в комахах міститься на 20% більше білків і вуглеводів, ніж в яловичині.
Експерти підкреслили, що, по суті, єдиним плюсом м’яса є жири, завдяки яким людина швидше насичується.
Крім отримання білка з незвичайних джерел, людство шукає й інші шляхи вирішення продовольчої проблеми.
Так, голландська компанія Mosa Meat ще в 2013-му представила бургер з яловичини, вироблений в лабораторних умовах. В цьому випадку клітинне м’ясо тварин вимагає спеціальної сироватки з їх крові і є більш енерговитратним, оскільки вирощувати клітини ссавців складно.
Більш успішний приклад — компанія Impossible Foods, яка створює бургери на рослинній основі. Їх продукція не тільки виглядає як звичайні бургери, а й має ідентичні смакові якості, а самі «штучні котлети» навіть сочаться кров’ю.
У минулому році FDA схвалило використання замінника м’яса в продукції компанії Impossible Food і визнало, що білки (а саме — соєвий леггемоглобін), які входять до складу штучного м’яса, не викликають алергію. Схвалення FDA стало величезним кроком до переосмислення нової «лабораторної їжі», а бургери від Impossible Food тепер доступні в декількох тисячах закладів громадського харчування в США, включаючи відому мережу гамбургерів White Castle.
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.