Призводять до пухлин. Гарячі напої можуть підвищувати ризик раку стравоходу — дослідження

Медицина

21 серпня, 21:30

Чашка гарячого чаю чи кави для багатьох є щоденним ритуалом. Але лікарі попереджають: надто високі температури напоїв можуть бути небезпечними для здоров’я.

У 2016 році Міжнародне агентство з вивчення раку віднесло вживання дуже гарячих напоїв (понад 65°C) до категорії «ймовірно канцерогенних для людини». Це той самий рівень ризику, що й дим від печей на дровах чи надмірне вживання червоного м’яса.

Дослідження в Південній Америці показали зв’язок між вживанням мате (традиційний трав’яний напій при температурі близько 70°C) та підвищеним ризиком раку стравоходу. Подібні результати отримали й у країнах Близького Сходу, Африки та Азії.

Нещодавно велике дослідження у Великій Британії за участі майже пів мільйона людей підтвердило: ті, хто випиває вісім і більше чашок дуже гарячого чаю чи кави на день, мають майже у шість разів вищий ризик розвитку раку стравоходу, ніж ті, хто уникає надмірно гарячих напоїв.

Надто гарячі рідини можуть пошкоджувати клітини слизової стравоходу. З часом це може призвести до розвитку пухлин. Ще у 1930-х роках науковці припустили, що постійні опіки стравоходу створюють умови для виникнення раку.

Дослідження на тваринах також підтвердили цю гіпотезу. У мишей, яким давали воду температурою 70 °C, передракові утворення у стравоході з’являлися швидше, ніж у тих, хто пив прохолоднішу воду.

Ще одна теорія: пошкодження слизової полегшує дію шлункової кислоти під час рефлюксу, що з часом збільшує ризик розвитку пухлин.

Дослідники виявили, що небезпечними можуть бути не тільки температура, а й великі ковтки. Один великий ковток (20 мл) кави при 65 °C підвищував температуру у стравоході на 12 °C. Регулярні опіки такого типу можуть призводити до пошкоджень клітин.

Натомість маленькі ковтки навіть гарячого напою значно знижують ризик.

Напої на винос часто наливають майже кип’ятком — близько 90 °C. Проте дослідження у США визначило оптимальну температуру для кави — близько 58 °C. Це дозволяє зберегти смак і водночас зменшити ризик опіків стравоходу.

Як зробити напої безпечнішими:

  • дати їм охолонути кілька хвилин (за 5 хв температура знижується на 10−15°C);
  • знімати кришку з кави на винос — так вона охолоджується удвічі швидше;
  • додавати холодну воду чи молоко;
  • пити маленькими ковтками.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Інші новини

Всі новини