Як Apple підглядає за вашими дітьми

13 січня 2020, 21:05

Apple перевіряє фото користувачів в iCloud на предмет сексуального насильства над дітьми. Але в роботі нової технології є нюанси.

Зараз активно обговорюють новину про те, що Apple почала сканувати фото в iCloud на наявність матеріалів про сексуальну експлуатацію дітей. При виявленні - вимкнення облікового запису. Такий пункт в угоду користувача внесли ще у травні 2019 року, але звернули увагу на це, а багато і дізналися, лише коли на виставці CES 2020 повідомила Джейн Хорват — старший директор з приватності Apple.

Відео дня

З одного боку, звичайно ж, ми проти будь-якого насильства по відношенню до дітей (та й усього іншого, звісно), але з іншого боку — приватність даних. Дивно те, що Apple стверджує - фотографії шифруються і при передачі, і на самому сервері. Але тоді як і яким чином відбувається сканування?

Зрозуміло, що при наявності ключів шифрування (вони зберігаються у Apple) — це все можна зробити, але користувачі розраховують, що їх дані нікуди не передаються і ніким/нічим не проглядаються. Виходить, що таке «шифрування» ніяк не захищає (як мінімум, від Apple) призначену для користувача інформацію. Яким чином компанія перевіряє знімки — немає точної інформації.

Можливо, обмежується системою PhotoDNA (її використовує Facebook і Google), яка перевіряє зображення по базі вже розпізнаних знімків використовуючи хеш. Тобто, якщо в базі немає інформації про підозрілий знімок, то нічого не відбувається.

З іншого боку, Apple цілком добре вміє розпізнавати, що зображено на ваших знімках. Можете перевірити самі: зайдіть в додаток «фото» і в пошуку введіть, наприклад, «сміття» або «кава» — якщо на ваших знімках щось з цього фігурує - пошук покаже фотографії з цими об'єктами.

Скриншот
Фото: Скриншот

Дітей теж прекрасно визначає. Як бачимо, технічна можливість «дивитися» ваші фотографії у Apple є і, якщо їх пошук працює подібним чином, то під підозру можуть потрапити фотографії і не з бази підозрілих зображень.

Apple говорить, що «ми перевіряємо кожний збіг індивідуально», — виходить, що якщо алгоритм працює за принципом пошуку об'єктів, зображених на них і щось виявляє, то яким чином йде підтвердження? Чи підключаються люди?

А якщо спрацьовування помилкове (наприклад, хтось просто зробив фотографію зі своїми дітьми на пляжі) — то хтось сторонній подивиться мої фотографії з відпустки або ж алгоритм сам прийме рішення через це заблокувати мій профіль? Відповідей на це немає. А це все — ще одне підтвердження того, що приватності не існує (в «хмарах» — так точно)

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Техно
Розсилка про те як технології змінють світ
Щопонеділка

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X