Звірі на таблетках? У шведських ведмедів знайшли стійкість до антибіотиків

7 вересня 2021, 10:45

Проблема стійкості до антибіотиків після початку промислового виробництва протимікробних препаратів простежується в зубах шведських бурих ведмедів (Ursus arctos).

Зростання стійкості до антибіотиків зафіксували у ведмедів з 1950-х років, після вивчення черепів тварин в музеях.

Однак після 1990-х років, коли Швеція ввела правила, що регулюють використання антибіотиків, стійкість ведмедів до антибіотиків знизилася. Це говорить про те, що регулювання є потужним інструментом зменшення антропогенної шкоди навколишньому середовищу.

Відео дня

Стійкість до антибіотиків була зростаючою проблемою протягом десятиліть. Протимікробні препарати використовують захисні системи таких грибів, як Penicillium. У природі ці форми виробляють молекули антибіотиків для захисту від своїх бактеріальних конкурентів.

У природі, однак, бактерії розвиваються у відповідь на захист цвілі (а цвіль виробляє новий захист); це також відбувається у відповідь на антибіотики. Бактерії стають все більш стійкими до розробленим нами антибіотиків, що створює для нас проблеми. Згідно зі звітом CDC за 2019 рік, більше 35000 людей вмирають тільки в США щороку через зараження стійкою до антибіотиків бактерією.

Наскільки глибоко антибіотики проникають в навколишнє середовище, неясно. Ми знаємо, що антибіотики і стійкі до антибіотиків бактерії можуть потрапляти в навколишнє середовище через стічні води, дослідження вивчали вплив на водну дику природу, але було складно вивчити цей вплив з плином часу.

Група дослідників на чолі з мікробіологом Джаель Брілі з Норвезького університету науки і технологій вирішила цю проблему, відвідавши музеї. Їм вдалося отримати зразки зубного каменю з 82 зубів бурого ведмедя, датованих між 1842 і 2016 роками.

Зубний камінь — це форма нальоту, при якому зберігаються зразки бактеріальних спільнот, що мешкають в роті. Команда вивчила ці бактеріальні геноми в пошуках генів стійкості до антибіотиків.

Вони виявили зростання цих бактерій у ведмедів з 1950-х років. За цим пішов спад після того, як уряд Швеції заборонив використання антибіотиків в сільському господарстві в 1980-х роках, а потім реалізувало програму по боротьбі зі стійкістю до антибіотиків в 1995 році.

«Чисельність бактерій тісно пов’язана з використанням антибіотиків людиною в Швеції, збільшуючись в 20 столітті, а потім знижуючись за останні 20 років. Ми також виявили більшу різноманітність генів стійкості до антибіотиків в недавньому минулому, ймовірно, в результаті використання людьми різних видів антибіотиків «, — сказав Брілі.

Ведмеді були родом з різних регіонів Швеції, що, на думку команди, мало виявити різне поширення стійкості до антибіотиків в залежності від їх близькості до людей. Хоча шведські бурі ведмеді, як правило, тримаються подалі від людей, деякі ведмеді живуть ближче до людей, ніж інші, і очікувалося, що у цих ведмедів буде більше бактерій, стійких до антибіотиків.

Дивно, але виявилося, що це не так.

«Ми виявили аналогічні рівні стійкості до антибіотиків у ведмедів з віддалених районів і у ведмедів, що мешкають поблизу людського житла. Це говорить про те, що забруднення навколишнього середовища стійкими бактеріями та антибіотиками дійсно широко поширене», — сказала генетик Катерина Гущанські з Упсальского університету в Швеції і Единбурзького університету в Шотландії.

У ведмедів, що народилися після 1995 року, спостерігається низький рівень стійких до антибіотиків бактерій, що обнадіює. Ці рівні не такі низькі, як до впровадження промислового виробництва антибіотиків, але вони показують, що ми можемо щось зробити з екологічними проблемами, які ми створюємо.

Раніше НВ писав, що вчені зі Швейцарії опублікували нове дослідження під назвою «Глобальні тенденції стійкості до антибіотиків у тварин в країнах з низьким і середнім рівнем доходу» .

Оскільки з 2000 року виробництво м’яса зросло на 68%, 64% і 40% в Азії, Африці і Південній Америці відповідно, а близько 73% від всіх антибіотиків застосовують саме для лікування сільськогосподарських тварин, автори роботи проаналізували рівень розвитку супербактерій на фермах в різних частинах планети.

Виявилося, що з 2000-го по 2018-й частка протимікробних сполук з резистентністю вище 50% (P50) збільшилася з 0,15 до 0,41 у ​​курчат, з 0,13 до 0,34 у свиней і з 0, 12 до 0,23 у великої рогатої худоби.

«На глобальних картах стійкості до антибіотиків (доступних на сайті resistancebank.org) показані гарячі точки в північно-східній Індії, північно-східному Китаї, північному Пакистані, Ірані, східної Туреччини, південному узбережжі Бразилії, Єгипті, дельті річка Хонга у В'єтнамі, районах навколо Мехіко і Йоганнесбурга. Області, де стійкість до антибіотиків тільки починає розвиватися, — це Кенія, Марокко, Уругвай, південна Бразилія, центральна Індія і південний Китай», — зазначено в дослідженні.

Показати ще новини
Радіо НВ
X