Економія і зниження викидів. Вчені розповіли про користь ГМО-кукурудзи

14 червня 2019, 12:02

Нове дослідження показало, що використання генетично модифікованих рослин знижує навантаження на грунт, зменшує витрату води і викиди газу в атмосферу.

Експерти запевняють, що переваги генетично модифікованих культур все важче заперечувати, йдеться в статті Science Alert.

Дослідники радять нам ігнорувати міфи про генетично модифіковані харчові продукти, беручі до уваги думку переважної більшості вчених про те, що генетично модифіковані культури безпечні у використанні і приносять величезні вигоди в сільському господарстві.

Відео дня

З цієї точки зору недавній економічний аналіз історії генетично модифікованої стійкої до комах (IR) кукурудзи в Іспанії і Португалії дає нове довгострокове уявлення про те, наскільки генетично модифіковані організми можуть принести користь землеробству.

Сільськогосподарський економіст Грем Брукс проаналізував використання ГМО-кукурудзи на Піренейському півострові протягом 21 року, з тих пір як модифіковане насіння було вперше завезено в Іспанію в 1998 році (всього через два роки після того, як технологія була вперше впроваджена в Північній Америці), а потім була прийнята Португалією в 1999 році.

Стійка до комах кукурудза, посаджена в обох країнах, спроектована так, щоб бути стійкою до шкідників Ostrinia nubilalis (європейський кукурудзяний метелик) і Sesamia nonagroides (середземноморський стовбуровий метелик).

За словами Брукса, за 21-річний період між 1998 і 2018 роками фермери, які використовували технологію ГМО, збільшили свої загальні доходи на 285,4 млн євро за рахунок збільшення врожайності і економії коштів на інсектициди, які їм більше не потрібні. Ця сума відповідає середньому приросту доходу фермерського господарства в розмірі 173 євро на гектар на рік. Брукс розрахував, що за 21-річний період на кожен євро, вкладений в стійке до комах насіння на Піренейському півострові, фермери отримали в середньому 4,95 євро.

За словами Брукса, збільшення загального врожаю з 1998 року складе 1,89 млн тонн кукурудзи, що дає додаткові переваги. Якби технологія ГМО-кукурудзи не була доступною фермерам в 2018 році, підтримання рівня виробництва в цьому році з використанням традиційних технологій вимагало б посадки додаткових 15 240 гектарів сільськогосподарських земель для кукурудзи в двох країнах", — пише Брукс в своїй статті.

За весь період вирощування ГМ-кукурудзи в Іспанії і Португалії таким чином було зекономлено близько 188 890 гектарів землі, що дозволило використовувати їх для інших сільськогосподарських цілей.

За оцінками Брукса, в Іспанії було зекономлено близько 678 000 кілограмів активного інгредієнта інсектицидів для обприскування рослин — на 37 відсотків менше у порівнянні з кількістю, яке було б розпорошено на звичайну кукурудзу.

Менш регулярне обприскування також означає менше використання транспортних засобів для нанесення інсектициду на сільськогосподарські культури — в цьому випадку, згідно з оцінками, в одній тільки Іспанії було зекономлено близько 593 000 літрів палива, завдяки чому в атмосфері не залишилося 1,58 мільйона кілограмів вуглекислого газу.

Брукс зазначає, що ця кількість — еквівалентну забруднення, виробленому 980 автомобілями в рік, — кінець кінцем, є лише невеликим побічним ефектом, але, тим не менш, варто його відзначити, як і інші впливи на навколишнє середовище, пов’язані з меншим використанням інсектицидів, такі як економія води.

Однак, ці позитивні результати, які спостерігаються на Піренейському півострові, не затребувані в Європі. По крайней мере, 18 членів ЄС — поряд з регіонами, включаючи Північну Ірландію, Шотландію і Уельс — заборонили вирощування ГМО-кукурудзи.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X