Доброго ранку. Медики попередили про небезпеку гарячого чаю

21 березня 2019, 08:02
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Вживання гарячого чаю пов'язали з підвищеним ризиком розвитку раку стравоходу.

Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує почекати, поки ранкова чашка чаю трохи охолоне, а також назвала оптимальну температуру напою, пише Science Alert .

Міжнародна команда дослідників зібралася разом, щоб об'єктивно визначити оптимальну температуру для гарячих напоїв, і виявила, що, як тільки температура напою піднімається вище 60 градусів за Цельсієм, ви ризикуєте.

Відео дня

"Багато людей люблять пити чай, каву або інші гарячі напої. Однак, згідно з нашою доповідю, вживання дуже гарячого чаю може збільшити ризик розвитку раку стравоходу, і тому бажано почекати, поки гарячі напої не охолонуть, перш ніж пити", - говорить Фархад Ісламі з Американського онкологічного товариства.

Дослідження проводилося в провінції Голестан на північному сході Ірану - області, яка вже зазнала наукового дослідження як щодо культури чаювання, так і щодо високої захворюваності на рак стравоходу. Додатковим бонусом була низька частота куріння і вживання алкоголю, звички, які могли вплинути на результати.

Починаючи з 2004 року, навчені збирачі даних збирали інформацію про більш ніж 50 000 учасників, записуючи подробиці про все, від їх звичок куріння до їх соціально-економічного становища і до того, як довго вони зазвичай чекали, перш ніж пити чай. Потім вони протягом багатьох років моніторили їх здоров'я.

З'ясувалося, що регулярне вживання за день більше 700 мілілітрів чаю, температура якого 60 градусів Цельсія або вище, збільшує ризик розвитку раку стравоходу на 90 відсотків.

Звичайно, нам потрібно представити ці цифри в перспективі. Ця форма раку посідає восьме місце за кількістю найбільш поширених видів раку, при цьому ризик протягом життя в США складає близько 1 на 132 чоловіки та 1 на 455 жінок.

У той же час, слід пам'ятати, що чай - особливо зелений - може допомогти знизити ризик виникнення різних видів раку.

Докази неоднозначні, але вживання декількох чашок несолодкого чаю в день, ймовірно, не принесе великої шкоди. "Просто постарайтеся почекати кілька хвилин, щоб він охолов", - зазначають журналісти Science Alert.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Техно
Розсилка про те як технології змінють світ
Щопонеділка

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X