Несподіване меню. Вчені з’ясували, чим харчувалися індіанці Америки до Колумба

6 жовтня 2020, 22:15
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Міжнародне дослідження реконструювало раціони доколумбових племен на узбережжі Амазонки в Бразилії і показало, що раціон в тропіках був різноманітним і мало пов’язаним з риболовлею.

Незважаючи на близькість до морських ресурсів і наявність рибного лову, в основі раціону лежали в основному наземні рослини і тварини, впевнені автори нової роботи з Університету Барселони.

Відео дня

У новому дослідженні використовувався аналіз стабільних ізотопів і байєсовські моделі змішування для реконструкції раціону людей, що жили на бразильському узбережжі Амазонки від 1000 до 1800 років тому.

Автори роботи виявили, що, наземні ссавці і рослини були основними джерелами калорій. Наземні тварини також були основним джерелом дієтичного білка в порівнянні з рибою.

Серед таксономічно ідентифікованих тварин автори роботи виявили гризунів, таких як пака та морська свинка, а також оленей і сома. В кінці голоцену індіанці споживали велику кількість диких і культурних рослин, таких як маніока, кукурудза, кабачки та інші.

«Результати ставлять під сумнів поширену думку про те, що риба була основним економічним компонентом і найбільшим джерелом білка серед доколумбових популяцій, що живуть в безпосередній близькості від водного середовища», — розповів один з авторів роботи, Андре Колонезе. Він додав що ці групи населення доклали значних зусиль для полювання, ведення лісового господарства і вирощування рослин.

«Наше дослідження надає безпрецедентну кількісну інформацію про те, в якому ступені окремі категорії продуктів харчування задовольняють потреби в калоріях і білках населення доколумбової Амазонки», — додав автор роботи.

Раніше НВ писав, що племена, які жили в Патагонії в період між 6500 і 2500 років назад адаптували свої мисливські стратегії і звички харчування, щоб вижити в умовах, що змінюються.

Археологи зуміли дізнатися це завдяки сміттєвим купам, в яких збереглися кістки риб і раковини молюсків.

Їх дієта включала в себе багато морепродуктів і це було відомо раніше, але вчені не знали, змінювалася ця дієта з плином часу. Дослідники довели, що той період ознаменувався таненням льодовиків, що призвело до зниження солоності, температури і поживних речовин в океані. Ця обставина мала торкнутися екосистеми і харчових ланцюжків.

Вчені виявили, що в середньому голоцені кістки належали рибі, відловлених, ймовірно в теплу пору року. Це було підтверджено і аналізом кісток молодих морських птахів, які просто не були б присутні тут в холодну пору. Дослідження кісток, що відносяться до більш пізнього періоду, говорить, що рибу люди почали ловити тут цілий рік.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Техно
Розсилка про те як технології змінють світ
Щопонеділка

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X