Як відрізнити підробне віскі? Шотландські вчені знають

7 серпня 2019, 06:57
Вчені з Університету Глазго створили механізм, який здатний розрізняти різні сорти віскі і визначати підробку.

Вчені з Університету Глазго створили систему хімічних сенсорів, яка здатна розрізняти сорти віскі, а також виявляти підробку.

Нова розробка здатна визначати найтонші відмінності в смаку напою — наприклад, з легкістю відрізнить віскі, що зберігалося в різних бочках.

Створена вченими система штучних рецепторів практично безпомилково визначає вік віскі, також досить точно може сказати, коли створили напій — 12, 15 або 18 років тому.

Як стверджують розробники, механізм на кшталт «штучного язика» визначає сорт віскі, його вік і походження «з точністю понад 99%».

Група розробників успішно протестувала різні зразки з лінійок віскі таких брендів як Glenfiddich, Glen Marnoch і Laphroaig.

«Штучний язик» створили інженери та хіміки з Університету Глазго та Університету Стратклайд (Глазго). Дослідження, присвячене використанню системи «смакових рецепторів» з наноструктурних металів для дегустації віскі, було опубліковано в журналі Nanoscale.

«Ми називаємо цю розробку „штучним язиком“, тому що за принципом роботи це нагадує людський язик. Він не скаже вам, з яких хімічних елементів складається чорна кава, але він знає, на що схожа чорна кава», — говорить один з авторів розробки Аласдер Кларк з Університету Глазго.

Крім очевидної сфери застосування цієї розробки — визначення автентичності алкогольної продукції, — її також можна використовувати для перевірки безпеки продуктів харчування, визначення якості продуктів та їх безпеки, кажуть розробники.

«Спочатку ми думали, що це стане в пригоді в першу чергу в харчовій промисловості, для контролю якості продуктів. Наприклад, якщо ви працюєте в компанії, що виробляє яблучний сік, ви могли б використовувати цю технологію для того, щоб перевірити, що сьогоднішня партія соку не гірша за ту, що ви зробили минулого тижня », — пояснює Аласдер Кларк.

За словами Аласдер Кларка, «штучний язик» може використовуватися також для «тестування» практично будь-якої рідини, не тільки віскі. Технологія може використовуватися в невеликих, портативних пристроях, призначених для виявлення отруйних речовин в рідині або, наприклад, екологами для аналізу стану річкової води і виявлення забруднень, кажуть вчені.

«Ми не перші, хто придумав і створив „штучний язик“, але ми першими створили такий, який використовує два типи смакових рецепторів з наноструктурних металів, що дають більше інформації про „смак“ кожного зразка, а також дають більш точну і швидку відповідь», — каже Аласдер Кларк.

«Штучний язик» — це скляна пластинка, у якій встановлені три окремих комплекти штучних смакових рецепторів — квадратиків, які майже у 500 разів менші людського смакового рецептора. У кожному комплекті - по два мільйони таких рецепторів.

Всього в пристрої використовується шість типів штучних «смакових рецепторів»: три види рецепторів виконані із золота, ще три — з алюмінію.

Дегустація віскі в лабораторних умовах проходить так: віскі капають на «штучний язик», який зовні нагадує шахову дошку. Потім вчені вивчають, як змінилося поглинання світла металами.

Перший «штучний язик» був створений два роки тому хіміками з Гейдельберга. Розробка німецьких учених також може визначати тип, вік та регіон походження напою, однак робить це з дещо меншою швидкістю і точністю.

Хочете отримувати головн і новини в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram або Viber.

Редактор: Юлія МакГаффі
Радіо НВ
X