Перевірте себе. Учені з’ясували, як приготувати ідеальні млинці та панкейки

Наукпоп

9 березня, 14:30

Вчені вважають: багато хто з нас готує млинці неправильно. Їхній секрет криється в точних пропорціях продуктів, суворій методиці приготування і повній відмові від вершкового масла.

Дослідники поділилися своїми секретами на сторінках Daily Mail.

Професор Ян Імс з Університетського коледжу Лондона провів дослідження, щоб визначити ідеальне співвідношення інгредієнтів і правильну техніку приготування. Згідно з його висновками, для класичних тонких млинців найкраще підходить співвідношення: 200 мл молока на 100 г борошна і одне-два яйця. Такий баланс забезпечує потрібну консистенцію тіста і дає змогу домогтися правильної структури. А якщо ви хочете приготувати панкейки, борошна краще взяти 200 г на кожні 200 мл молока.

Однак головний секрет успіху криється не тільки в складі тіста, а й у способі його приготування. Один із поширених кулінарних міфів полягає в тому, що найкращим вибором для смаження млинців є вершкове масло. Професор Імс стверджує, що це помилка. Масло має низьку температуру димлення, через що воно швидко горить і може негативно вплинути на смак і текстуру млинців. Натомість він рекомендує використовувати рослинну олію, яка краще розподіляється по пательні та забезпечує рівномірне приготування.

Ще одним важливим аспектом приготування є правильний розподіл тіста по сковороді. Дослідження, проведене професором Матьє Сельє з Кентерберійського університету, показало, що багато хто робить помилку, намагаючись вирівняти тісто вже після його потрапляння на гарячу поверхню. У результаті воно схоплюється нерівномірно, що призводить до різної товщини млинців і появи небажаних дірок. Оптимальний спосіб — різко нахиляти сковороду в момент наливання тіста, даючи йому стекти до країв, а потім обертати круговими рухами, щоб рівномірно розподілити його по всій поверхні.

Наука також пояснює, чому тісто краще залишити на 10−15 хвилин перед смаженням. Це дає змогу глютену зреагувати з сумішшю, що робить текстуру млинців ніжнішою.

При цьому не варто довго і ретельно перемішувати інгредієнти. Це зробить тісто гумовим.

Інші новини

Всі новини