Тамагочі на Дикому Заході. Огляд гри Red Dead Redemption 2

5 листопада 2018, 21:03

За 20 років в ігровій індустрії студія Rockstar навчилася робити ігри. Підтверджують це мільйони геймерів, які регулярно дозволяють розробникам бити рекорди продажів. Причина проста - Rockstar кожен раз підвищують планку якості, через що гравці з трепетом чекають виходу нових проектів студії.

Red Dead Redemption 2 не стала винятком і заздалегідь зібрала натовп шанувальників, які захотіли побачити новий світ, побудований "рок-зірками". Інтерес підігрівали і відео з ігровим процесом, які завищували очікування геймерів. Дійшло до того, що близько 800 тис. осіб взяли лікарняний, щоб повною мірою насолодитися грою. Що ж, давайте дізнаємося, чи варто було обманювати начальство заради Red Dead Redemption 2.

Ласкаво просимо в банду Ван Дер Лінде

Події Red Dead Redemption 2 розгортаються в 1899 році, коли на Дикий Захід нагрянув закон, і злочинним бандам довелося звикати до нового порядку. Одне з таких угруповань очолює Датч Ван Дер Лінде, який не захотів миритися з поправками в законі. Після невдалого пограбування за бандою починають полювати законники, які змушують підопічних Ван Дер Лінде шукати новий притулок.

Головним героєм цієї історії виявився Артур Морган, якого Датч ще в дитинстві забрав у банду, навчаючи злочинному ремеслу. У підсумку, перед гравцем з'являється бувалий бандит, який знає як поводитися зі словами і вогнестрілом, не гребуючи забруднити руки. Все ж останнім часом він почав ставити собі запитання щодо правильності шляху, який він вибрав, але борг перед бандою душить сумніви.

На тлі постійної боротьби із законом і душевними стражданнями головного героя і будуть проходити дії Red Dead Redemption 2. Взагалі, зав'язка нової "червоної відплати" нагадує GTA 5, де головним героям доводилося розбиратися з ФБР, попутно провертаючи кримінальні справи. До того ж Артур Морган нагадує мені Майкла - такого ж злочинця старого гарту.

Всі персонажі в Red Dead Redemption 2 не позбавлені ідентичності та власної родзинки. Вони відрізняються не тільки злим або добрим характером, але й унікальними звичками, а також переконаннями. Наприклад, у банді є хлопець з племені індіанців, який шанує природу і біситься, коли хтось вбиває тварин заради розваги. Є й пришелепкуватий головоріз, який просто обожнює вбивати і ґвалтувати. Всіх типажів не перерахуєш, та й краще б вам самим на це подивитися.

Учасники банди не просто служать масовкою в таборі, а створюють атмосферу, яка робить RDR 2 живою. Почнемо з того, що персонажі постійно чимось зайняті: кухарі готують їжу, бандити чистять зброю або грають в карти, Датч думає над новим планом тощо. До того ж будь-який з жителів табору може несподівано попросити Артура про послугу.

З основним складом персонажів гравця познайомлять під час першої глави яка, як на мене, вийшла затягнутою. З одного боку, нас знайомлять з героями і навчають основним механікам, на кшталт полювання, стрільби і готування, але з іншого - це уповільнює темп. Не можу записати це в мінуси гри, адже сама перша глава вийшла цікавою, але виникає відчуття, що розробники навмисне розтягують хронометраж.

Дикий Захід у всій красі

Після тривалого вступу, гравця випускають у великій і відкритий світ. Rockstar дійсно постаралися і зробили величезну карту, на якій розмістилися міста, поля і ліси. До речі, остання парочка забрала собі більшу частину простору, тож гравець буде частіше бачити дерева і гори, ніж салуни і магазинчики. Через це відстань між містами здається великою і подорож може зайняти хвилин п'ять реального часу, але за цей час з Артуром може статися багато.

У світі Red Dead Redemption 2 постійно щось відбувається без участі гравця, що надає йому живу атмосферу. Наприклад, Артуру може зустрітися жінка, яку придавив покалічений кінь або ж бандит, який вирішив викрасти дівчину заради викупу. Артуру не обов'язково має допомагати зустрічним людям, але добрі справи не забуваються. До того ж деякі персонажі дають цікаві доручення, які розкривають деталі світу. Виходить, що навіть звичайна поїздка з точки А в точку Б може перетворитися на пригоду.

До того ж, навколишні по-різному реагують на головного героя. До тієї ж дівчини можна підійти і пофліртувати, а можна послати на три букви. Результат буде відповідний, і Артур легко може почати бійку необачним слівцем. Подібні витівки будуть впливати на рейтинг слави, який показує, був головний герой хорошим чи поганим. Надалі це визначить ставлення до Артура Моргана.

У містах також є чим зайнятися. Наприклад, можна піти в салун, де Артуру наллють, підстрижуть і, якщо пощастить, наб'ють морду. Події в RDR2 відбуваються випадково, тож в бар можуть прийти агресивні хлопці і спеціально почати бійку. Якщо під час сутички головний герой буквально впаде в бруд обличчям, то в готелі можна прийняти ванну, і навіть попросити дівчину потерти Артуру спинку.

Ще в містах є магазини зі зброєю, медикаментами і провіантом. Відповідно, там можна купити озброєння, аптечки і їжу, щоб Артур не помер з голоду. Торговців можна пограбувати, але тоді вони не захочуть з вами співпрацювати, та й іноді в таких закладах відбувається щось недобре.

Наприклад, один зброяр тримав у себе в підвалі чоловіка, змушуючи його переодягатися в жінку для власних утіх. Таку подію можна спокійно ігнорувати, але можна спробувати врятувати бідолаху. Все ж варто пам'ятати, що за пограбування або подібні нальоти за голову Артура можуть призначити нагороду. В такому випадку доведеться відстрілюватися від законників або заплатити великий штраф на пошті.

Взагалі, весь світ RDR2 наповнений ось такими дрібними подіями. Вони не мають особливої ​​важливості, але завдяки їм виникає відчуття "живого" світу. Через це з'являється бажання вивчати кожен куточок карти в надії знайти щось цікаве, і розробники винагороджують такий запал.

Артуре, займися ділом

Крім вивчення міст і лісів, Артуру постійно будуть прилітати доручення від членів банди або їх спільників. Головний інтерес представляють основні сюжетні завдання, які рухають історію RDR2, і вони виконані круто. Незважаючи на те що місії часто повторюються, завдяки цікавому сюжету вони відчуваються по-різному. Грубо кажучи, ви кожен раз їдете в точку і стріляєте в людей, але постановка і зав'язка кардинально все змінюють.

Це ж стосується і побічних завдань, які не є обов'язковими до виконання, але доповнюють сюжет. Вони розкривають персонажів, розповідають щось нове про саму банду або світ, а також просто веселять і приносять додатковий дохід.

До речі, виручку доведеться ділити між учасниками злочину. Якщо на пограбування поїзда поїхало п'ять "братків", то і зароблене доведеться розподілити порівну. До того ж, частину грошей потрібно відносити в "общак" табору, щоб поповнювати запаси і купувати поліпшення для кухні, наметів тощо. Від цього залежить ставлення людей до Артура, і якщо він буде забувати поповнювати казну, то жителі табору йому нагадають про це.

Крім грошей в табір можна приносити м'ясо убитих тварин, щоб поповнювати запаси їжі. Якщо вбити звіра з лука не пошкодивши шкірку, то вона стане в нагоді для поліпшень. Взагалі, полювання займає важливу частину в RDR2, і Артуру доведеться вбивати тварин заради поліпшення екіпіровки або їжі. Тим більше, шкури можна продавати або відносити їх мисливцям, щоб ті зробили прикольні костюми.

Саме полювання зробленеа цікаво. Гравцеві доведеться вистежувати жертву за запахом або використовувати приманку для різних типів звірів. Наживка купується або готується під час привалу, який Артур може розбити де завгодно. Там же герой готує, боєприпаси, їжу, лікувальні трави і відпочиває.

Цю механіку можна віднести до тих дрібниць, які впливають на атмосферу всього, що відбувається. Хтось може сказати, що такий реалізм тільки додає нудьги, але гра не вимагає постійного крафту або збирання тонни ресурсів. Розбиваючи табір, гравець сам відпочиває від перестрілок, погонь та іншого екшену.

Крім цього, потрібно стежити за станом головного героя. Якщо Артур буде погано їсти - він почне худнути і втрачати силу. Без сну його влучність погіршитися, а енергія почне зменшуватися і він не зможе швидко бігати. Такий собі тамагочі. У той же час, від частих пробіжок і гарного харчування витривалість і здоров'я Артура почнуть поліпшуватися.

Це ж стосується і коня: він теж вимагає їжі і навіть ласки. Коли Артур чистить коня від бруду, він не тільки позбавляє тварину від хвороб, а й налагоджує зв'язок. Наприклад, якщо подружитися з конем, то він перестане скидати головного героя під час небезпеки і буде відгукуватися на поклик з більшої відстані.

Доглядати доведеться і за зброєю. Пил, бруд і порох засмічують частини зброї, погіршуючи скорострільність, точність та інші параметри. Тож краще тримати ствол в чистоті, щоб не огрібати під час перестрілок. До речі про них...

Rockstar добре попрацювали над світом і завданнями, але стрілянина явно робилася в останню чергу. Перестрілки зроблені цікаво, але оть зброя відчувається так, як і в GTA5, і за шість років механіка стрільби залишилася колишньою.

Зміни торкнулися лише Dead Eye. Ця здатність дозволяє Артуру уповільнити час або відзначити точки для пострілу по ворогу. Якщо на головного героя напали одночасно кілька людей, то за одну секунду вони всі можуть зловити кулю в лоб. Якщо пощастить, - можна відстрелити кінцівку, що буде смертельно для противника.

Підсумок

Red Dead Redemption 2 схожа на новий альбом старої рок-групи, на кшталт Kiss. Ці хлопці знову зібралися разом і записали відмінний альбом, який повинен сподобатися їх фанатам. Ось платівка виходить, шанувальникам все подобається, але вони розуміють, що ті ж Kiss з 1975-го.

Red Dead Redemption 2 вийшла дивовижною грою, але Rockstar не привнесли кардинальних змін. Ми всі також граємо за поганих хлопців, які борються із законом, і ми всі також грабуємо, вбиваємо і виконуємо місії. Навіть стрілянина за шість років змінилася мало.

Все ж Red Dead Redemption 2 отримує оцінку 9 з 10 за прекрасно пророблений світ, захоплюючий сюжет і захоплюючий геймплей. Якщо у вас є PlayStation 4 або Xbox One, то цю гру не можна пропускати.