Не розмножишся. Археологи пояснили, як харчування впливало на давніх мисливців

9 листопада 2021, 14:26
Сучасні мисливці, як і їхні предки, залежали від сезонних урожаїв (Фото:flickr.com)

Сучасні мисливці, як і їхні предки, залежали від сезонних урожаїв (Фото:flickr.com)

Сезонні проблеми з доступними продуктами харчування визначили загальну межу чисельності спільнот мисливців-збирачів.

Подивившись на розмір популяції приблизно 300 спільнот мисливців-збирачів, канадські дослідники виявили, що багато з цих груп були набагато меншими, ніж можна було очікувати, виходячи з продуктивності місцевої екосистеми.

Відео дня

У регіонах з коротким вегетаційним періодом групи мисливців-збирачів мали меншу популяцію на квадратний кілометр, ніж групи, які залежали від багатої рослинної їжі протягом усього року.

«По суті, якщо людям доводилося жити протягом довгих посушливих чи холодних сезонів, коли рослинної їжі не вистачало, для того щоб вижити, їм доводилося залежати від полювання на дуже обмежену кількість тварин», — пояснює професор Університету Макгілла Ерік Гелбрейт.

«Це призвело до сезонного обмеження кількості доступної їжі, що потім встановило загальну межу чисельності населення, незалежно від того, скільки їжі було в кращі періоди», — додав він.

Команда розробила математичну модель, яка імітує повсякденну діяльність людини з видобутку їжі (збирання та полювання).

«Ми були вражені тим фактом, що, незважаючи на довгий список невідомих, з рівнянь моделі було отримано дуже сильний результат», — говорить Гелбрейт.

Потім дослідники повернулися, щоб подивитися на докладні етнографічні спостереження, і виявили, що це відкриття добре підтверджувалося записами мисливців-збирачів, включаючи хіві в савані та групи бушменів у пустелі Калахарі.

Через подібність способу життя сучасних мисливців-збирачів та способу життя наших предків-збирачів вчені дійшли висновку, що сильна сезонність обмежувала розміри популяції протягом усього минулого нашого виду.

Раніше НВ писав, що група вчених проаналізувала залишки посуду давніх балтійських племен. Виявляється, збирачі готували не лише з доступних продуктів, а й враховували кулінарні традиції племені.

Аналіз фрагментів стародавньої кераміки показав, що групи мисливців-збирачів, які жили в районі Прибалтики в період 7,5−6 тис. років тому, мали різні кулінарні традиції.

Міжнародна група експертів проаналізувала понад 500 різних видів посуду стародавніх племен із 60 археологічних пам’яток у всьому Балтійському регіоні. Вчені виявили серйозні відмінності у гастрономічних уподобаннях та кулінарній практиці між різними групами.

У посудинах із кераміки, які використовувалися для зберігання та приготування їжі, експерти знайшли залишки морської риби, тюленів, бобрів, кабанів, ведмедів, оленів, лісових горіхів, прісноводних риб та рослин.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Техно
Розсилка про те як технології змінють світ
Щопонеділка

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X