Патова ситуація. Виробництво харчових продуктів заважає порятунку навколишнього середовища

9 березня, 06:11
Виробництво їжі пов’язане з викидом в атмосферу великої кількості метану (Фото:pixabay)

Виробництво їжі пов’язане з викидом в атмосферу великої кількості метану (Фото:pixabay)

За даними останнього дослідження, виробництво м’яса, молока та рису заважає людству знизити темпи глобального потепління.

Встановлений поріг глобального підвищення температури порівняно з доіндустріальним періодом у 1,5°С може бути недосяжним. І ключовою проблемою стане виробництво продуктів, пов’язаних із високим викидом метану. Насамперед, це м’ясо, молочна продукція та рис.

Відео дня

За оцінками аналізу вчених із Колумбійського університету, якщо сьогоднішній рівень викидів при виробництві харчових продуктів збережеться, температура на планеті лише через цей фактор підвищиться на 0,7°C вже до кінця століття.

Окремо дослідники уточнюють, що підрахунок здійснювався з розрахунком низький приріст населення. У разі високого — виробництво їжі дасть підвищення температури на 0,9°С.

Вчені заявили, що темпи глобального потепління можна скоротити на 55%, зменшивши споживання м’яса в багатих країнах до рівня, що рекомендується з медичної точки зору, знизивши викиди метану при виробництві м’яса, а також використовуючи відновлювані джерела енергії в продовольчій системі.

«Метан грає дійсно домінуючу роль у потеплінні, пов’язаному з харчовими системами, — сказала Кетрін Іванович з Колумбійського університету в США, яка керувала дослідженням. — Підтримка моделі [виробництва продуктів харчування], яку ми маємо сьогодні, несумісна зі збереженням температурного порога в 1,5°С. Потрібне термінове скорочення викидів».

Показати ще новини
X