«Тихий вбивця». В Ірландії знайшли спосіб позбутися однієї з найнебезпечніших і найпоширеніших у природі отрут

21 жовтня, 12:32
Афлатоксин часто вражає кукурудзу, зернові, горіхи, трави (Фото:stevanovicigor/Depositphotos)

Афлатоксин часто вражає кукурудзу, зернові, горіхи, трави (Фото:stevanovicigor/Depositphotos)

Афлатоксини, що виробляються грибами, часто знаходять у зернових, насінні та навіть у зборах трав. Ці отрути не змінюють смак та зовнішній вигляд продуктів, вони проявляють себе вже після потрапляння в організм людини.

Афлатоксини є надзвичайно небезпечними, вживання навіть невеликої кількості цих речовин може призвести до раку печінки. До того ж, виявити заражені ними продукти дуже важко.

Відео дня

«Це тихий вбивця, — пояснює дослідник грибів Озгюр Байрам з Мейнутського університету в Ірландії. — Люди не помічають, коли такі продукти, як кукурудза або пшениця, вражені ним».

Байрам та його команда багато років вивчають афлатоксини. І їм вдалося досягти великого успіху — вчені виявили групу білків, які є відповідальними за токсичний ефект речовин.

Як запевняють дослідники, видалення хоча б одного з цих білків знешкодить отруту.

Свої висновки вони підкріплюють результатами дослідження, в якому по черзі видалялися всі чотири білки.

Це дослідження демонструє один із способів, за допомогою яких можна використовувати генну інженерію для боротьби з токсинами у продуктах харчування. Можливо, у майбутньому можна буде генетично модифікувати гриби, які виробляють токсини, а потім використовувати їх у сільськогосподарських культурах. «В принципі, ми можемо запобігти попаданню афлатоксинів до продуктів харчування, наприклад, ще до збору врожаю, або навіть на складах», — говорить Байрам.

Показати ще новини
Радіо НВ
X