Дослідники з’ясували, де найпростіше пережити ядерну війну

На думку новозеландських учених, найкраще для виживання підійде Австралія (Фото:unsplash)
На думку новозеландських учених Метта Бойда та Ніка Вілсона, найкраще з наслідками глобального апокаліпсису впораються Австралія та Нова Зеландія. Трохи менш підходять для життя Ісландія, Соломонові острови та Вануату.
У своєму дослідженні вчені відштовхувалися від 13 критеріїв. Насамперед, вони оцінювали можливість країни забезпечити себе продовольством у разі «раптової катастрофи зі зменшенням кількості сонячного світла». На їхню думку, це може статися внаслідок ядерної війни, виверження якогось супервулкана або падіння астероїда.
Також вони проаналізували енергетичну самостійність, виробництво та вплив стихійного лиха на клімат.
Загалом вони порівняли 38 острівних держав, оскільки саме ці регіони, на їхню думку, будуть найбезпечнішими у разі глобальної катастрофи. Зокрема, тому, що вони оточені океаном чи морем, отже, захищені від різких перепадів температур.
З’ясувалося, що у плані забезпечення продовольчої безпеки лідирують Австралія та Нова Зеландія. А за сумою факторів найкращий результат показала Австралія.
Розвинена інфраструктура Зеленого континенту, відмінне виробництво енергії, високий рівень безпеки в галузі охорони здоров’я та великий оборонний бюджет — це допомогло йому зайняти перше місце.
Батьківщина дослідників, Нова Зеландія, хоч і зайняла другий рядок, все ж таки ризикує зіткнутися з істотними проблемами у разі катастрофи планетарного масштабу.
Основними проблемами країни є: низька соціальна згуртованість, залежність від імпорту, зокрема енергоресурсів і добрив.
Інші острівні країни зможуть виробляти достатньо продовольства в умовах такої кризи, вважає доктор Метт Бойд, але ймовірний крах промисловості та криза соціальної згуртованості ставлять під сумнів їхнє виживання.
Що ж до континентальних держав, їх шанси ще менші. На думку вчених, Китай, Росія та США можуть зіткнутися з падінням виробництва продуктів харчування на 97% у рамках моделей ядерної зими та будуть змушені покладатися на нові технології виробництва продуктів харчування.