Як 900 років тому. У Франції знайшли виноград, повністю ідентичний середньовічному

11 червня 2019, 22:04

Вчені з’ясували, що сорт винограду, який до цих пір використовується у виробництві вина у Франції, можна простежити на протязі 900 років до однієї рослини.

Протягом століть цей сорт розмножували живцями, тобто його ДНК не змінювалася, йдеться в статті EurekAlert!.

За допомогою великої генетичної бази даних сучасних виноградних лоз, дослідники змогли протестувати і порівняти 28 стародавніх насінин які відносяться до залізного віку, римської епохи і середньовіччя. Група дослідників з Великобританії, Данії, Франції, Іспанії та Німеччини встановила генетичні зв’язки між насінням з різних археологічних пам’яток, а також пов’язала їх з сучасними сортами винограду.

Відео дня

Давно підозрювалася, що деякі сорти винограду, що вирощуються сьогодні, особливо відомі сорти, такі як Піно Нуар, мають точну генетичну відповідність з рослинами, вирощеними 2000 років тому або більше, але до сих пір не було ніякого способу генетичного тестування безперервної генетичної лінії.

Доктор Натан Уельс з Йоркського університету розповів, що одна археологічна виноградна насінина, яку виявили в Орлеані в центральній Франції, була генетично ідентична насінню рідкісного сорту білого винограду Savagnin Blanc (не плутати з Совіньон Блан). Це означає, що сорт ріс як мінімум 900 років у вигляді живців з однієї рослини.

Вважається, що цей сорт був популярним протягом кількох століть, але сьогодні вино з нього майже не вживають за межами місцевого регіону. Однак, цю лозу все ще можна знайти в регіоні Юра у Франції, де він використовується для виробництва дорогих вин.

«Хоча ми не можемо бути впевнені, що виноград використовувався саме для вина, а не для столового споживання, ми вважаємо, що цілком ймовірно, що цей сорт застосовувався саме в виноробстві», — підкреслюють автори роботи.

Хоча цей виноград сьогодні не так добре відомий, 900 років генетично ідентичної рослини дозволяють припустити, що це вино було особливим — достатньо особливим, щоб селяни могли зберігати цей сорт протягом століть.

«Досить незвично було простежувати безперервну генетичну лінію протягом сотень років в минулому. Замість того, щоб дослідити загальні закономірності в генетичне походження, як в більшості проектів ДНК, нам довелося думати, як криміналісти, і знайти ідеальний збіг в базі даних», — зізнається Натан Уельс з Йоркського університету.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X