Смерть їжі. Як і коли на Землі закінчиться їжа - фото

Смерть їжі. Як і коли на Землі закінчиться їжа

12 грудня 2019, 20:00

Через глобальне потепління у світі різко скорочується кількість питної води та їжі.

Коротко:

— як глобальне потепління може призвести до голоду на Землі

— чому гори відіграють ключову роль в харчовій промисловості на різних континентах

— що може врятувати людство від посухи і голоду

Відео дня

З а новим дослідженням, середня температура на вершинах гір росте швидше, ніж на поверхні Землі. Через це тануть гірські льодовики і сотні мільйонів людей ризикують залишитися без прісної води.

Землю можна порівняти одночасно з холодильником і парником, в яких зберігаються запаси свіжої прісної води і зростає їжа для всього живого.

Незважаючи на це, людина влазить в цей холодильник зі своїми заводам і автомобілями, нагріваючи його зсередини і порушуючи тим самим його правильну роботу. Страждають і природні «парники»: через посуху і зміни екосистеми величезні площі землі, на яких історично вирощували різні агрокультури, стають непридатними до використання.

Не кажучи вже про те, що льодовики на полюсах тануть з величезною швидкістю, в океан потрапляє все більше пластику, а багато видів тварин стрімко зникають, — кліматичні зміни дісталися і до головних складових життєдіяльності людини — води і рослинних продуктів харчування.

Ситуація поки що не критична, і найближчим часом нам не потрібно шукати іншу планету, щоб перенести туди свою цивілізацію, як у фільмі Інтерстеллар. Але перші передумови для цього вже є.

Salihychev/fonwall.ru

Фото: Salihychev/fonwall.ru

Що не так з прісною водою?


Днями група вчених з Нідерландів і США опублікувала дослідження, згідно з яким гірські льодовики стають занадто вразливими через глобальне потепління, і багато людей можуть втратити найважливіші джерела питної води.

«Гори — це водонапірні башти світу, що забезпечують значну частину як природних, так і антропогенних потреб у воді. Вони дуже чутливі і схильні до зміни клімату, однак їх важливість і вразливість були визначені кількісно в глобальному масштабі», — зазначено в роботі.

Справа в тому, що саме гірські льодовики є найважливішим джерелом прісної води для людей: близько 50% всієї прісної води на планеті ми отримуємо саме з льодів на вершинах гір різних континентів.

Завдяки повторюваному циклу снігопадів, танення снігу, дощів і наповнення річок водою, існують цілі екосистеми в гірських регіонах. Від цього безпосередньо залежить життя багатьох тварин у дикій природі і людей в поселеннях, які безпосередньо використовують воду з гірських льодовиків. Таке джерело прісної води також надзвичайно важливе для сільського господарства, де зрошення є однією з основних умов вирощування агрокультур.

National Geographic пише, що від води з гірських льодовиків залежать приблизно 1,6 млрд людей (20% населення) і близько третини наземного біорізноманіття, яке проживає в гірських регіонах.

При цьому, проблема глобального потепління проявляється на вершинах гір сильніше, ніж в інших місцях на поверхні Землі. Наприклад, в Гімалаях середня температура повітря з початку минулого століття зросла на два градуси Цельсія, в той час як по всьому світу — на один.

Вчені попереджають, що якщо такі тенденції збережуться — незабаром у мільярдів людей на планеті почнуться проблеми з доступом до прісної води.

«Раніше гори не розглядалися як одна з ключових частин екосистеми Землі, як, наприклад, тропічні ліси або океани. Але тепер ми розуміємо, що вони на стільки ж важливі», — каже автор нового дослідження з Утрехтського університету Вальтер Іммерзіл.

Walter Immerzeel, Utrecht University
Фото: Walter Immerzeel, Utrecht University

Багато мегаполісів і густонаселені області, які розташовані в посушливих регіонах Євразії, Північної і Південної Америки залежать від води в річках і гірських льодовиків.

Учені з Нідерландів і США пишуть, що найбільш уразливими можуть виявитися регіони на кшталт басейну річки Інд, від вод якої залежать фермерські угіддя і, відповідно, продовольство. Столиця Перу Ліма в Південній Америці з близько 10 млн населення також розташована в пустельній зоні і безпосередньо залежить від поставок прісної води з вершин Анд. Країни на зразок Індії і Пакистану навіть воюють за території, які є потенційним джерелом прісної води.

За словами Іммерзіла, близько 120 млн людей живуть уздовж річки Інд, хоча ця рівнина схожа на пустелю. Тому, все живе там безпосередньо залежить від води з гірських льодовиків. Аналогічна ситуація і в Європі, де Альпи є «водонапірною баштою» для приблизно 40% населення центрально-європейських країн, хоча температура на вершинах Альп зросла на 1,5 градуса Цельсія за останні 100 років.

За таким же принципом, Північна Америка залежить від Кордильєр і інших гірських систем, які поставляють воду для найважливіших річок в різних регіонах. В цілому на планеті від прісної води з гірських льодовиків не залежать тільки Африка і Австралія, тому проблема підвищення температури на вершинах гір, очевидно, глобальна.

Автори дослідження вважають, що внаслідок кліматичних змін, постійного зростання попиту на прісну воду, геополітичної нестабільності та інших причин вже незабаром людство може зіткнутися з серйозними проблемами через брак природних ресурсів.

Вчені знову закликають суспільство звернути увагу на проблеми кліматичних змін і пропонують різні варіанти їх рішень. Зокрема, крім скорочення викидів парникових газів і правильного використання прісної води, існують проекти на кшталт штучних льодовиків у Гімалаях і відновлення стародавніх каналів і водних систем у Південній Америці.

CC

Фото: CC

А як же їжа?


Не виключено, що проблеми в сільському господарстві можуть початися набагато раніше, ніж розтануть всі гірські льодовики. Згідно з торішньою доповіддю ООН, з поточними темпами глобального потепління, у людства залишилося 12 років до якоїсь «точки неповернення», після якої на ситуацію з кліматом буде вже дуже складно вплинути.

Вчені вважають, що без рішучих дій прямо зараз, до початку 2030-х у світі значно збільшаться ризики посухи, повеней, екстремальної спеки і бідності для сотень мільйонів людей.

Кілька місяців тому в Женеві керівництво ООН представило новий звіт, згідно з яким кліматичні зміни будуть все більше впливати на харчову промисловість. Понад 100 експертів з 52 країн визначили, що глобальне потепління і пов'язані з ним ефекти вже негативно вплинули на виробництво їжі, а в найближчому майбутньому підвищення температури може призвести до справжньої катастрофи.

У звіті зазначено, що близько 500 млн осіб сьогодні живуть у місцях, які перетворюються в пустелі, а кількість родючого грунту в усьому світі скорочується від 10 до 100 разів швидше, ніж відновлюється. Через аномальну спеку, посухи, лісові пожежі, повені й танення льодовиків виробляти їжу стає все важче.

Знижується і якість продуктів, оскільки в атмосферу викидається величезна кількість шкідливих речовин. В ООН прогнозують, що незабаром кількість доступної їжі скоротиться, а її вартість — виросте, і такі зміни можуть призвести до масових міграцій серед людей по всій планеті. Насамперед це торкнеться населення країн третього світу і найбідніших куточків Землі.

«Життя людей буде залежати від величезного впливу міграції. Люди не залишаться і не вмиратимуть там, де вони живуть», — говорив один з авторів звіту ООН, професор науки про рослини і грунти в Університеті Абердіна Піт Сміт.

Вчені припускали, що через прийдешні засухи, до 2050-го території, придатні для вирощування кави, скоротяться в два рази, пропаде близько 20% врожаю ячменю, кількість риби і картоплі знизиться в декілька разів через гірші врожаї і улов, стане важче вирощувати виноград, — постраждають навіть шоколад і арахіс, адже зараз стрімко скорочуються землі, на яких можна вирощувати ці горіхи і какао-боби.

wcia.com

Фото: wcia.com

Який вихід?


Незважаючи на те, що багато прихильників теорій змови поширюють ідеї про Ротшильдів та інших «рептилоїдів», які постачають нас ГМО, щоб контролювати населення планети, генетично модифікована їжа є одним з можливих варіантів порятунку Землі від глобальної катастрофи.

Кілька років тому вчені з Національної академії наук, інженерної справи і медицини США опублікували велику доповідь, в якій вони проаналізували понад 900 наукових досліджень і дійшли висновку, що генетично модифіковані сільськогосподарські культури не є небезпечними для здоров'я людини.

Американські вчені заявили, що ГМО-культури нешкідливі для людини і не пов'язані з підвищеним ризиком розвитку раку, аутизму або інших хвороб, які традиційно приписують цим продуктам харчування. Хоча, є й інша сторона медалі: ГМО-культури, як і їх шкідники, можуть чинити опір дії пестицидів, і їх широке поширення призвело до того, що паразити можуть знищувати урожай.

Тому, деякі експерти вважають, що такі продукти не врятують нас від голоду і не підвищать врожаї. Проте, ГМО-культури є більш стійкими до посухи, різних хвороб і несприятливих умов вирощування.

Кілька років тому в світі з'явився новий тренд — вирощування генетично модифікованого м'яса риб і тварин. Однією з перших була компанія AquaBounty, яка кілька років тому отримала дозвіл на вирощування і продаж атлантичного лосося зі зміненим геномом від Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA).

Після змін ДНК риб вони можуть рости і набирати масу круглий рік, а не тільки навесні і влітку, як це відбувається в природному середовищі існування. Ще більш просунутим є клітинний метод вирощування генетично модифікованого м'яса риб і тварин.

Як уже писало НВ, в минулому році FDA схвалило використання штучного м'яса, і компанії на кшталт голландської Mosa Meat і американської Impossible Foods почали продавати бургери з яловичини, розроблені в лабораторних умовах.

Для створення штучної яловичини використовують клітини з організму корів, збагачені спеціальною сироваткою з їх крові, а також створюють котлети на рослинній основі. Яловичі котлети не тільки виглядають як справжні, але й мають такий же смак і навіть спливають кров'ю. Бургери від Impossible Food вже доступні в декількох тисячах закладів громадського харчування у США, включно з популярною мережею гамбургерів White Castle.

У лабораторних умовах можуть виробляти і морепродукти. Каліфорнійська компанія BlueNalu створює штучні морепродукти за допомогою клітин м'язів живої риби, які вирощують в живильній рідині, включно з біо-чорнилом. Це дозволяє «надрукувати» будь-який готовий продукт на 3D-принтері, включно з рибним філе, морським гребінцем, м'ясом ракоподібних, молюсків тощо.

Автори проекту заявляють, що їхня продукція може не тільки зберегти біорізноманіття на планеті, але і є кориснішою для організму людини, ніж природні морепродукти: клітинний спосіб вирощування очищає м'ясо від паразитів, бактерій, ртуті, мікропластіку й інших шкідливих речовин, які потрапляють в середовище існування риб.

Як не дивно, однією з головних проблем у розвитку подібних продуктів харчування є бар'єр людського сприйняття. Хоча багато людей навіть не знають, що їх раціон сьогодні складається зокрема з продуктів, які були виведені в лабораторних умовах за допомогою генної модифікації.

Якщо нам не вдасться відновити екосистему планети в найближчому майбутньому, — лабораторна їжа може стати єдиним варіантом нашого порятунку.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Діліться матеріалом




Радіо НВ
X