Італійські лікарі розповіли про продукти, що впливають на ризик розвитку діабету ІІ типу

22 вересня, 06:05
Харчування впливає на ризик розвитку діабету (Фото:imagepointfr/Depositphotos)

Харчування впливає на ризик розвитку діабету (Фото:imagepointfr/Depositphotos)

Результати 13 метааналізів було представлено на конференції Європейської асоціації з вивчення діабету (EASD).

Анналіза Джозуе, доктор медичних наук, очолила команду з вивчення даних досліджень харчування хворих на діабет. Метою вчених було знайти взаємозв'язок між вживанням певних продуктів та розвитком хвороби.

Відео дня

З’ясувалося, деякі молочні продукти можуть знижувати ризик діабету. Наприклад, йогурт чи знежирене молоко. Одна чашка останнього на день була пов’язана з 6% зменшенням ймовірності захворіти на цю хворобу.

Цей висновок докорінно суперечить усьому, що знали про діабет раніше. Зазвичай медики рекомендують виключити всі продукти тваринного походження, щоби зменшити ризик виникнення захворювання.

Водночас було підтверджено і шкоду деяких продуктів. Найбільш небезпечними визнані червоне та перероблене м’ясо.

«Ці продукти є важливим джерелом насичених жирних кислот, холестерину, продуктів глікування та гему — заліза, які, як відомо, сприяють хронічному субклінічному запаленню та погіршують чутливість до інсуліну, — пояснила Джозуе.

Вона додала, що натрій, нітрати та нітрити в переробленому м’ясі можуть пошкоджувати клітини підшлункової залози, що виробляють інсулін, а також викликати окислювальний стрес та судинну дисфункцію, що, у свою чергу, знижує чутливість клітин до інсуліну.

При цьому масштабне дослідження не показало жодного зв’язку між вживанням яєць та риби, а також розвитком діабету.

Показати ще новини
Радіо НВ
X