Через брак вітаміну B хом'яки у Франції перетворилися на канібалів

30 січня 2017, 13:04
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Одноманітний раціон диких хом'яків змусив цих гризунів пожирати своє потомство

Причиною такої поведінки французькі дослідники вважають кукурудзу, якою через діяльність людини стали харчуватися хом'яки, пише Guardian.

"Середовище існування дикого європейського хом'яка руйнується. Ми бачимо явний дисбаланс у харчуванні", - вважає Жерар Баумгарт, президент Науково-дослідного центру з охорони навколишнього середовища в Ельзасі.

Відео дня

Вчені з Страсбурзького університету намагалися з'ясувати, чому в Західній Європі вимирає звичайний хом'як. Коли вони перевіряли, як раціон хом'яків впливає на їх здатність до розмноження, з'ясувалося, що хом'яки, які харчувалися переважно кукурудзою, пожирали своїх дитинчат. Це пов'язано з нестачею вітаміну B3 або ніацину. Крім того, для тварин була характерна незвична агресивність.

Після експерименту з'ясувалося, що якщо в раціон гризунів додати вітамін, вони перестають поводитися агресивно.

У людей нестача вітаміну B3 викликає пелагру. У XIX столітті це захворювання часто зустрічалося серед населення районів, де в якості основного харчового продукту вживалася кукурудза. Серед проявів пелагри у людей - не тільки безсоння, слабкість і діарея, але й розлади поведінки, в тому числі - набуте недоумство.

Пелагра, як вважають, знищила близько трьох мільйонів людей у Північній Америці та Європі з середини 18 до середини 20 століття.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Техно
Розсилка про те як технології змінють світ
Щопонеділка

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X