Не лише врожаї. Американські вчені показали, як зміни клімату впливають на смак кави

28 жовтня 2021, 09:05
У кави може змінитися смак (Фото:pixabay.com)

У кави може змінитися смак (Фото:pixabay.com)

На сенсорні якості кави, такі як смак та аромат, впливають зміни клімату. Тобто врожайність — не єдиний чинник, який є вразливим до змін навколишнього середовища.

Також слід враховувати зміни смакових нот, яскравості та інших факторів, кажуть дослідники з Університету Тафтса та штату Монтана у США.

«Погана чашка кави має не лише сенсорні наслідки, а й економічний ефект. Фактори, що впливають на виробництво кави, мають великий вплив на інтерес покупців, ціну кави і, зрештою, кошти для існування фермерів, які її вирощують», — каже Шон Кеш, професор глобального харчування в Університеті Тафтса та старший автор дослідження.

Відео дня

Вчені проаналізували 73 опубліковані статті, в яких досліджується вплив 10 поширених факторів довкілля. У ньому також докладно описані поточні стратегії адаптації, які можуть боротися з цими ефектами, даючи надію на позитивні результати.

Найбільш стійкі тенденції, виявлені командою, полягали в тому, що ферми на великих висотах асоціювалися з кращим смаком та ароматом кави, тоді як надто сильний вплив світла був пов’язаний зі зниженням якості кави.

Узагальнення доказів показало, що якість кави також схильна до змін через водний стрес, підвищення температури та вуглекислого газу, хоча необхідні додаткові дослідження цих конкретних факторів.

Деякі поточні зусилля щодо пом’якшення наслідків зміни клімату виглядають перспективними та здійсненними, але, за словами групи, необхідно розробити інноваційні рішення для підтримки зростання кави на всіх рівнях.

«Ці стратегії вселяють певну надію на те, що якість кави можна підтримувати або покращувати, і врешті-решт ці стратегії допоможуть фермерам подумати про те, як розробити науково обґрунтовані втручання для підтримки своїх ферм», — каже Селена Ахмед, етноботанік з харчових лабораторій, продуктів та здоров’я Університету штату Монтана.

Раніше НВ писав, що врожайність кави у 2021 році, ймовірно, буде значно нижчою, що призведе до ще більшого зростання цін.

Таку думку в колонці для НВ висловив Джонатан Морріс, професор історії Університету Хартфордшира.

Він зазначає, що за останні 12 місяців еталонна ціна на товарну каву арабіка на Нью-Йоркській міжнародній товарній біржі зросла з $1,07 за 454 г до $1,95. У липні вона сягала $2,08.

«Внаслідок цього ціни на зелену арабіку (несмажені зерна) за останній рік зросли більш ніж на 80%. Вартість робусти — дешевшої та менш смачної альтернативи — на 30%. І є всі шанси, що найближчими місяцями ці ціни ще піднімуться. Можливо, ми перебуваємо на порозі серйозної корекції цін, яка на довгі роки зрушить ринок нагору», — стверджує Морріс.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X