Самі б не впоралися. Дослідження показало, як панди набирають вагу на бамбуковій дієті

19 січня, 09:04
Бактерії допомагають пандам запасти жир. (Фото:Polina Razorilova on Unsplash)

Бактерії допомагають пандам запасти жир. (Фото:Polina Razorilova on Unsplash)

Дослідники виявили, як панди можуть набирати вагу на своїй суворій дієті. Виявляється, кишкові бактерії тварин змінюються, коли стають доступними поживні пагони бамбука.

Це допомагає пандам накопичувати більше жиру і може компенсувати нестачу поживних речовин у сезони, коли можна жувати лише листя бамбука, припускає дослідження Інституту зоології Китайської академії наук.

Відео дня

Ми вперше встановили причинно-наслідковий зв’язок між мікробіотою кишечника панди та її фенотипом", — говорить перший автор Гуанпін Хуань з Інституту зоології Китайської академії наук.

" Ми давно знаємо, що у цих панд інший набір кишкової мікробіоти під час сезону поїдання пагонів бамбука, і цілком очевидно, що в цю пору року вони товстіші".

У багатьох тварин спостерігається сезонне зрушення кишкових бактерій внаслідок зміни доступності їжі. Наприклад, у деяких видів мавп мікробіота кишечника влітку, коли вони харчуються свіжим листям та фруктами, відрізняється від мікробіоти взимку, коли вони харчуються корою дерев. Подібний зсув також спостерігається у народу хадза, сучасних мисливців-збирачів, що живуть у Танзанії, оскільки тип доступної їжі змінюється протягом року.

Команда, очолювана Фувен Вей з Інституту зоології, вивчає десятиліттями диких гігантських панд, що живуть у горах Ціньлін в центральному Китаї. Більшу частину року ці тварини харчуються волокнистим листям бамбука. Але наприкінці весни і на початку літа вони насолоджуються недавно пророслими пагонами бамбука, багатими на білок.

Вей каже, що у цих диких панд значно вищий рівень бактерії Clostridium butyricum у кишечнику під час сезону поїдання пагонів у порівнянні з сезоном поїдання листя. Щоб з’ясувати, чи зміна мікробіоти кишечника може вплинути на метаболізм панди, команда пересадила фекалії панди, зібрані в дикій природі, лабораторним мишам. Потім вони годували мишей дієтою на основі бамбука, яка імітувала те, що їдять панди, протягом 3 тижнів.

Дослідники виявили, що миші, яким пересадили фекалії панди, зібрані під час сезону поїдання пагонів, набрали значно більше ваги та мали більше жиру, ніж миші, яким пересадили фекалії під час сезону поїдання листя, незважаючи на те, що вони споживали таку ж кількість їжі.

Подальший аналіз показав, що продукт метаболізму C. butyricum, бутират, може посилювати експресію гена циркадного ритму, званого Per2, який збільшує синтез і накопичення жирів.

Подальше вивчення мікрофлори панд, як сподіваються Гуанпін Хуань та її колеги, допоможе їм відкрити інших мікробів, критично важливих для виживання цих унікальних тварин.

Раніше НВ писав, що у 2020 році дослідження ДНК малих чи червоних панд допомогли з’ясувати, що їх існує два види — китайські та гімалайські.

Таких висновків автори нової роботи змогли дійти після дослідження десятків тварин з різних країн.

Малі панди (Ailurus fulgens) є єдиними ссавцями у своєму роді, хоча вони тісно пов’язані з єнотами, скунсами та ласками. Вони, як відомо, набагато менше пов’язані з гігантськими пандами, оскільки гігантські панди є частиною сімейства ведмедів.

У своїй новій статті дослідники реконструювали та аналізували ДНК, взяту із зразків крові, м’язів та шкіри 65 диких панд у дикій природі, що належать загалом семи популяціям. Вони виявили «Суттєву генетичну розбіжність між двома видами, що є першим геномним доказом видової диференціації».

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X