Важливий природний механізм. Дослідники з’ясували, звідки у риб специфічний запах

24 жовтня, 12:14
Неповторний рибний аромат — наслідок унікального природного механізму (Фото:unsplash)

Неповторний рибний аромат — наслідок унікального природного механізму (Фото:unsplash)

Команда американського морського біолога Пола Янсі виявила, що рибний аромат надає хімічна речовина, відома як ТМАО (N-оксид триметиламіну). Вона ж рятує риб від перепадів тиску на глибині.

Це відкриття вчений зробив ще у 1998 році, проаналізувавши склад м’язів риб, що мешкають на різній глибині.

З’ясувалося, що ТМАО у глибоководних риб набагато більше, ніж у решти.

Відео дня

Що ще цікавіше, ця залежність була лінійною. Як і тиск, вона змінювалася з глибиною із досить постійною швидкістю. Янсі зазначає, що багато характеристик довкілля змінюються з глибиною. Але така пряма кореляція спостерігається лише для тиску.

«Я не фізик, — каже Янсі, — тому я не міг проаналізувати механізм».

Однак через роки він залучив профільних фахівців та зумів розширити свої висновки.

Фізик з Університету Лідса Лорна Дуган використовувала комп’ютерну модель для моделювання молекул води під тиском — з ТМАО та без нього.

З’ясувалося, що ця хімічна речовина зв’язується із молекулами води, стабілізуючи її структуру. Це заважає молекулам води деформувати білки. Тобто саме ТМАО оберігає тіло риб від впливу маси води.

Наразі ТМАО використовується у лабораторних умовах для стабілізації деяких видів білків. Незважаючи на блискучі результати в лікуванні хвороб, пов’язаних з підвищеним тиском, поширення в медицині ця методика навряд чи отримає. Щоб побачити результати, людині потрібно ввести багато ТМАО, а це неминуче призведе до того, що вона пахнутиме, як риба.

Показати ще новини
Радіо НВ
X