Австралійські вчені: лимонад б'є по мозку не гірше стресу і дитячих травм
До такого висновку австралійські вчені прийшли після спостережень за лабораторними щурами. Спершу піддослідні були розділені на дві групи, в одній з яких гризунів поставили в умови, здатні викликати стрес і травму. Піддослідних другої групи ніяким випробуванням не піддавали.
Крім того, в обох групах щури були розділені за раціоном. Частина з них отримувала звичайну їжу і напої, а іншій крім цього давали підсолоджену рідину.
Вчені спостерігали за піддослідними протягом 15 тижнів після народження. По закінченні цього часу вони дослідили мозок щурів з усіх чотирьох підгруп. Виявилося, що в гіпокампі гризунів, які споживали цукор і не піддавалися стресу в ранньому віці, відбулися такі ж зміни, що і у щурів, що зазнали травми, але не споживали цукор.
"Щури отримували значні дози цукру на ранніх етапах розвитку, і його вплив викликає тривогу, оскільки він може впливати на розвиток мозку", - розповідають автори дослідження, додаючи, що для підтвердження цього потрібні подальші дослідження.
Враховуючи те, що діти до 16 років споживають солодкі напої у великих кількостях, результати дослідження ще більше турбують, зазначають австралійські вчені. "Якщо процеси, подібні тим, що ми виявили у щурів, відбуваються і у людей, то зниження споживання цукру вкрай необхідно для суспільства", - вважають дослідники.