#DeleteFacebook: як захистити особисті дані та видалити свій Facebook-акаунт

21 березня 2018, 20:02

Вже не перший день у західних медіа розгорається найграндіозніший в історії скандал довкола Facebook. Компанія допустила передачу даних про користувачів третім особам без їхнього відома і не зробила нічого, щоб їх захистити, коли побачила проблему.

На фоні скандалу світ охопив флешмоб #DeleteFacebook – користувачі видаляють акаунти з популярної соціальної мережі або як мінімум прагнуть закрити свої дані від рекламодавців і сторонніх застосунків, де свого часу авторизувалися через Facebook.

Відео дня

НВ розповідає, як виконати всі ці процедури.

Якщо ви поки що не готові розлучатися із Facebook

З'ясуйте, що Facebook знає про вас.

Ваша активність на Facebook дає компанії можливість дізнатися багато про ваші вподобання і продавати ці дані в знеособленому вигляді рекламодавцям. Що вища активність профілю, то точніше соцмережа може передбачити ваші інтереси та підібрати під вас рекламу.

Подивитися, що Facebook знає про вас, можна на сторінці з рекламними уподобаннями.

Ця інформація зібрана на підставі ваших лайків, зазначених даних у профілі, встановлених застосунків, пошуку в інтернеті через цей пристрій і ще, можливо, купи всього, про що ми не здогадуємося.

Тут, в розділі «Ваші дані» можна обмежити доступ до інформації, за якою може здійснюватися рекламний таргетинг.

Facebook знає, коли у вас день народження, з яких пристроїв ви заходите в соцмережу і багато іншого. У моєму випадку знання мережі про мене мінімальні – оскільки я не користуюся нею активно, але навіть кількох переходів за посиланнями достатньо, щоб зібрати з десяток переваг. Але ось як виглядає профіль одного з журналістів Business Insider, який був активним Facebook-користувачем. У профілі вказані навіть політичні погляди, тип підключення і вік дітей!

Видалити ці дані можна в розділі «Ваші дані» – «Ваші категорії».

Facebook збирає дані про користувачів і поза межами ресурсу всюди, куди ви залогінилися за допомогою облікового запису мережі. Щоб ваша активність на "веб-сайтах і застосунках з технологіями Facebook" не переслідувала вас під час використання соцмережі, вимкніть це в «Налаштуваннях реклами».

Також Facebook хоче показувати вам рекламу на сайтах і в застосунках, не пов'язаних з компаніями Facebook, і на підставі вподобань ваших друзів. У цьому їй теж можна відмовити.

Facebook знає, де ви перебуваєте, куди їздили у відпустку і де буваєте в місті – якщо у нього або в Instargam є доступ до місця розташування. Цю інформацію можна перевірити в налаштуваннях програми у смартфоні.

До речі, навіть якщо геолокація для Facebook у мобільному застосунку буде відключена, в дозволах застосунку можна виявити, що Facebook все одно стежить за переміщеннями користувача. І багато за чим іще, причому не питаючи. Ви здивуєтеся, скільки всього ви довіряєте компанії. Так, навіть дані про активні застосунки.

Припиніть ділитися особистим з усіма

Ви можете видалити зайві персональні дані (школа, ВНЗ, три перші роботи, родинні зв'язки) і скоротити кількість постів з особистою інформацією. З їхньою допомогою ви також видаєте величезну кількість відомостей про себе. Причому цього разу, на відміну від рекламних налаштувань, вельми персональних, якими може скористатися будь-який недоброзичливець (ви точно хочете, щоб увесь світ знав, що протягом найближчих двох тижнів ви у відпустці і квартира залишилася без нагляду?).

Перевірте налаштування приватності тут (https://www.facebook.com/settings?tab=privacy) і обмежте кількість осіб, які бачать ваші пости. Навіщо всім в інтернеті знати, що ви їли на сніданок?

Перевірте, хто має доступ до ваших даних у Facebook

А тепер зайдіть в розділ Додатки.

Тут можна подивитися, які програми мають доступ до ваших персональних даних і яких саме, відключити в принципі можливість авторизуватися на сторонніх сервісах за допомогою Facebook і перевірити, хто бачить ваші публікації, зроблені через сторонні застосунки. Так, скільки дурних тестів, розіграшів квитків і подарункових наборів, браузерних ігор і т.д. знають де ви живете, чи є у вас діти і з якого числа ви полетіли в Нью-Йорк у відпустку.

Якщо ви хочете видалити одним махом доступ сторонніх сервісів до свого облікового запису, просто відключіть платформу. Якщо для когось потрібно зробити виняток (не потрібно, якщо плануєте видаляти аккаунт), тоді доведеться займатися видаленням випадкових сервісів вручну. І той факт, що ви відключите застосунок від свого аккаунта, не означає, що сервіс видалить дані про вас. Саме на цьому й погоріла Cambridge Analytica, і почався весь скандал із Facebook.

До речі, журналісти Mashable нагадали, що в 2014 році компанія продемонструвала на щорічній конференції F8 функцію «Анонімний логін» (Anonymous Login), але так і не запровадила її. За допомогою «анонімного логіна», за задумом Facebook, можна було авторизуватися в сторонніх сервісах, але не передавати персональні дані. У 2015 році функцію офіційно «вбили» через «низький інтерес з боку розробників».

Це не дивно. Сторонні сервіси хочуть знати про вас усе через Facebook. Анонімний логін їм не потрібен.

Якщо ви хочете розлучитися із Facebook назавжди

Насамперед визначтеся, ви хочете видалити акаунт або деактивувати. Деактивация призведе до того, що ваші фотографії і деякі інші дані перестануть бути доступними для інших користувачів мережі, але ви залишитеся в списку друзів і збережеться листування. А якщо ви захочете повернутися у Facebook, то зможете просто активувати обліковий запис знову. Але із серверів Facebook особиста інформація не зникне (докладніше про процедуру читайте тут).

Можливо, колись вас охопить ностальгія за минулими часами, і ви захочете знову переглянути старі знімки і записи. Тому варто почати видалення акаунту з бекапу. Для цього треба зайти в налаштування і завантажити копію свого облікового запису на комп'ютер. Відповідна кнопка є в самому низу сторінки.

Щоб видалити свій аккаунт повністю, потрібно перейти за цим посиланням. У прощальному повідомленні Facebook нагадає про все, чим ви ризикуєте, розлучаючись із соцмережею.

Навіть якщо ви все видалили, компанія нагадує про те, що ваші персональні дані будуть зберігатися на її серверах ще 90 днів, а у ваших друзів залишиться листування з вами. Детальніше про умови видалення читайте тут.

Це все?

Взагалі-то, ні.

Можливо, ви все ще користуєтеся Instagram або WhatsApp. Погані новини – ці хлоп'ята теж належать Facebook. І якщо ви відмовитеся від профілю в соцмережі, але продовжите використовувати інші її сервіси, ви все ще зливаєте інформацію про себе.

І друге. Нещодавно з'явилися документальні підтвердження того, що Facebook зберігає так звані «тіньові профілі». Це більш повна база даних про користувачів. Включно з контактами в телефоні, якими ви не захотіли поділитися із соцмережею, поштові акаунти (через які, власне, мережу і впіймали за руку) і, ймовірно, ще багато всього.

Журналісти припускають, що Facebook збирає їх через ваших друзів через опцію «Знайти друзів». Компанія відкрито говорить, що ці дані будуть завантажені на сервер і використані для поліпшення рекомендацій. Також у Facebook у «тіньових профілях» є особисті дані користувачів, у яких немає і ніколи не було аккаунта в соцмережі. Ймовірно, теж від друзів.

Тому, на жаль, навіть якщо ви все видалили про себе у Facebook, найімовірніше, ваш тіньовий профіль залишиться там довіку.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Техно
Розсилка про те як технології змінють світ
Щопонеділка

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X